Уряд вирішив націоналізувати 26 млрд грн активів російських банків

Економіка Новини Теми дня
Уряд вирішив націоналізувати 26 млрд грн активів російських банків

Кабінет міністрів підтримав пропозицію НБУ націоналізувати 26 млрд грн активів виведених з українського ринку російських банків, залишається рішення РНБО та підпис президента.

Про це повідомила директорка-розпорядниця Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут в інтерв’ю Економічній правді.

Вона розповіла, що на рівні уряду вже є рішення щодо примусового вилучення. “Наступні кроки – це рішення РНБО та указ президента щодо введення його в дію”.

Згідно з рішенням, державою будуть експропрійовані високоліквідні активи таких банків як “МР Банк” (“дочка” Сбєрбанка) та Промінвестбанк. Зокрема, кошти на накопичувальному рахунку в НБУ, на кореспондентських рахунках банків, кредити державних компаній та зобов’язання материнських структур цих банків.

Крім цього, зазначила Рекрут, конфіскуються державні облігації у власності, тобто держава в особі Міністерства фінансів більше нічого не буде винна російським банкам. Будуть також експропрійовані депозитні сертифікати, тобто Національний банк теж не повертатиме їм кошти.

Також буде вилучено корпоративні права цих банків, щоб дозволить мати право на надлишки активів, які залишаться після націоналізації. 

“Тобто, ми очікуємо, що після задоволення всіх вимог кредиторів, неплатоспроможні банки матимуть надлишки активів. Це означає, що всі черги отримають кошти”, – пояснює очільниця ФГВ.

Вона розповіла, що у “МР банку” на накопичувальному рахунку залишається 3 мільярди гривень, чого достатньо для задоволення потреб вкладників до 200 тисяч гривень та наступну чергу кредиторів та тих фізичних осіб, вклади яких перевищують цю суму. Кредитори сьомої черги, юридичні особи, отримуватимуть виплати за рахунок реалізації портфелю активів банку.

“Портфель залишився в межах 20 мільярдів, також є інші активи, зокрема нерухомість”, – додала Рекрут. “Цього більш ніж достатньо, щоб покрити всі черги кредиторів, за виключенням пов’язаних осіб. І ми сподіваємось, що матимемо надлишки, які також повернемо державі”.

При цьому права материнських структур (російських “Сбєрбанку” та “ВЕБ.РФ”) повинні перейти державі: йдеться про депозити, поточні рахунки або субординований борг материнської структури в банку. Як пояснює Рекрут, це означає, що українські “дочки” не повинні будуть нічого повертати материнській структурі.

Так само держава забере у банків кредити, видані українським державним компаніям. Йдеться про чотири державні підприємства, які мають стратегічне значення. Сума цього боргу перед двома банками, без відсотків, становить близько 10 мільярдів гривень. Водночас Рекрут відмовилася уточнювати, про які підприємства.

Новини

21 Грудня 2023

США посилять контроль за дотриманням стелі цін на експорт російської нафти

Питання авіасполучення зрушить з мертвої точки у 2024 році – Данілов

СОТ винесла рішення проти Туреччини у суперечці про мита на метали зі США

Україна у листопаді скоротила імпорт довгого прокату на 45% 

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

ВСІ НОВИНИ ⇢