ФРТУ закликає уряд спростити законодавчі вимоги для вантажних автомобілів

Економіка Новини Теми дня Транспорт
ФРТУ закликає уряд спростити законодавчі вимоги для вантажних автомобілів

Федерація роботодавців транспорту України (ФРТУ) закликає прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля сприяти спрощенню  законодавчих вимог до вантажних транспортних засобів та кваліфікації водіїв для забезпечення логістичних потреб країни. 

В листі ФРТУ зазначає, що за два місяці повномасштабної агресії Росії проти нашої країни виникла складна ситуація для українських  вантажних автоперевізників. Наявні великі втрати інфраструктури, порушені логістичні ланцюжки. Значна кількість вантажних перевізників втратила транспортні засоби, зараз став відчутним дефіцит техніки. Спостерігається кадрова криза, зокрема брак водіїв, які можуть  здійснювати перевезення негабаритних та великотоннажних вантажів.

В умовах блокування роботи портів України та ризиків руйнування залізничної інфраструктури вантажні автоперевезення є дієвим механізмом  забезпечення логістичних процесів країни.

Враховуючи реалії воєнного стану Федерація  роботодавців транспорту України  закликає прийняти  відповідні  нормативно-правові  рішення у спрощенні  законодавчих вимог до вантажних транспортних засобів та кваліфікації водіїв. Зокрема йдеться про такі пропозиції ФРТУ:

  • Зупинити дію норм щодо необхідності отримання дозволів для перевезення негабаритних вантажів, великотоннажних вантажів, експортно-імпортних дозволів. На час воєнного стану та дефіциту техніки необхідно прибрати (або максимально спростити) отримання різного роду дозволів, що ведуть до затримок за часом та обмежень парку, що використовується при оформленні. Зокрема, на час воєнного стану зупинити дію абзаців 1-4 частини одинадцятої  статті 6 ЗУ “Про автомобільний транспорт» щодо контролів міжнародних мультимодальних перевезень залізничним транспортом у мультимодальних терміналах.
  • Виключити вимогу наявності ліцензії (дозвільних документів) під час перевезення небезпечних вантажів під час воєнного стану (включаючи дозвіл при імпорті-експорті таких вантажів). Наразі не вистачає водіїв та транспорту для перевезення такого роду вантажів.
  • Надати можливість повного перевантаження транспортного засобу, що рухається під митним контролем. При вивезенні експортних товарно- матеріальних цінностей з гарячих точок або ввезенні імпортних вантажів у країну в іноземному парку є потреба повністю перевантажити автомобіль в інше авто, до перетину прикордонного переходу, при цьому перебуваючи в митній зоні. Дати можливість здійснити таке перевантаження та максимально спростити процедуру переоформлення документів.
  • Зупинити на час воєнного стану дію норми закону щодо накладання адміністративно-господарських санкцій за перевищення габаритно-вагових норм, надати можливість здійснювати перевезення з максимумом вантажопідйомності.

 Такі заходи, на думку Федерації роботодавців транспорту України забезпечать важливе для нашої країни логістичні процеси та безперебійне переміщення вантажів у воєнний час.

Новини

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢