Україна зможе наростити експорт довгого прокату на західні ринки після скасування мит

Металургія Новини Теми дня
Україна зможе наростити експорт довгого прокату на західні ринки після скасування мит

Металургійні підприємства України зможуть збільшити експорт готового прокату на ринки Євросоюзу, США, Канади та Великобританії після їх рішення скасувати мита для України. В першу чергу мова йде про довгий прокат – арматуру, катанку, квадратну заготовку, тощо. Про це йдеться у статті UAprom «Скасування мит на українську сталь: das ist fantastisch, але давайте ще».

Зокрема в ЄС окрім ввізних мит на рік також скасовані антидемпінгові та захисні заходи щодо української сталі, а в США – призупинена дія 25% мита на сталь та сталеву продукцію. Раніше мита та квоти суттєво обмежували постачання саме готової металургійної продукції на ринки цих країн.

Тепер Україна матиме можливість збільшити експорт переважно довгого прокату. Потужності з виробництва цієї продукції – Каметсталь, АМКР, ДМЗ – залишаються на контрольованій урядом території. Тоді як пропозиція плаского прокату скоротилася через втрату комбінатів Азовсталь та ММКІ через руйнування та облогу Маріуполя росіянами.

З огляду на це Україна «зможе скористатися відміною мита в більшій мірі для довгого прокату, ніж для плаского. Тобто в перспективі зможемо експортувати більше арматури, катанки, можливо, квадратної заготовки», – вважає директор «Укрпромзовнішекспертизи» Володимир Власюк.

Основним ринком для українських металургів залишиться ЄС, значною мірою завдяки тому, що логістика у цьому регіоні є сухопутною. За оцінкою Власюка, мова може йти про збереження обсягів постачання плаского прокату на рівні 2 млн т. та збільшення відвантажень довгого прокату на 0,5 млн т. на додачу до минулорічних 0,5 млн т.

Натомість торгівля з США, Канадою та Британією залишатиметься обмеженою в першу чергу через блокування українських портів і відсутність адекватного доступу до морської логістики. Втім, Україна все ж має можливість збільшити експорт на ринки трьох країн як плаского, так і довгого прокату – із минулорічного показника у 150 тис т. до 350 тис т., вважає Власюк.

Проте експерти наголошують, що можливість здійснювати безмитну торгівлю мала б значно сильніший ефект для підтримки бізнесу в умовах війни, якби виробники з України могли користуватися нею не один рік, а принаймні 5-10 років.

Новини

15 Квітня 2024

ЄС має надати Україні обладнання для децентралізації генерації електроенергії

Україна збільшила експорт ЗРС у 2,5 раза

Voestalpine зробив першу у світі катанку із зеленої сталі

Герус обіцяє, що тариф на е/е піднімуть не до ринкового рівня

З початку війни в Україні релокувалися майже 19 тис компаній

Усі шість блоків ЗАЕС переведені в холодний зупин

Українські підприємства наростили експорт брухту чорних металів на 52,2%

Українські підприємці отримали понад 27 млрд грн доступних кредитів

Україна у березні експортувала 92 тис тонн чавуну

Імпорт залізної руди в Китай зріс на 5,5%

Thyssenkrupp Steel планує скоротити виробництво на заводі в Дуйсбурзі

Укргідроенерго отримало кошти на захист ГЕС

Україна скоротила експорт феросплавів

Україна наростила імпорт міді на 47%

Металурги у березні скоротили експорт чавуну на 27,6%

В Україні створять перше виробництво водню та аміаку з ВДЕ

ВСІ НОВИНИ ⇢