Нерезиденти відновили зберігання газу в українських ПСГ

Новини ТЕК
Нерезиденти відновили зберігання газу в українських ПСГ

Іноземні компанії знову використовують підземні газові сховища (ПСГ) України, попри війну, хоча обсяги такого зберігання поки що невеликі через дефіцит газу в Європі, повідомив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.

“Вже є іноземні компанії, які розпочинаючи з квітня в умовах війни все одно ризикують і зберігають газ у наших сховищах”, – зазначив він в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Голова НАК нагадав, що у перший місяць війни Україна призупинила таку можливість, проте згодом знову відкрила сховища для нерезидентів.

“Поки що переважно невеликі (обсяги зберігання нерезидентами). Питання просто у тому, що у Європі є певний дефіцит газу”, – пояснив Вітренко.

За його словами, ця довіра пов’язана з тим, що Україна є надійним партнером на відміну від Росії.

“От щойно була зустріч світових економічних лідерів, обговорювали енергетичну безпеку, і польський міністр енергетики пані Москва прямо каже: дивіться, у нас були контракти, у Болгарії були контракти, але росіяни просто не виконують їх. Тому враховувати будь-які домовленості та папери, підписані Росією, не варто, на відміну від домовленості з Україною”, – наголосив голова правління “Нафтогазу”.

Як повідомлялося, Україна активно пропонує європейським компаніям використовувати українські ПСГ. Режим митного складу (МС) дає змогу зберігати природний газ у ПСГ України протягом трьох років без сплати податків та митних зборів за подальшого його транспортування з території країни.

У січні цього року оператор газосховищ “Укртрансгаз”, дочірня компанія “Нафтогазу”, зазначав, що кількість компаній-нерезидентів у його портфоліо замовників за останні три роки зросла увосьмеро – до 111 компаній, які представляють 27 країн із трьох континентів: Європи, Північної Америки та Азії.

На початок минулого опалювального сезону у жовтні 2020 року нерезиденти мали у ПСГ України приблизно 10 млрд куб. м газу, з яких до 30 квітня 2021 року вони використали майже 6 млрд куб. м, зокрема близько 0,5 млрд куб. м було реекспортовано та повернуто на європейський ринок, тоді як 5,5 млрд куб. м – розмитнено та реалізовано для потреб українських споживачів.

На початок жовтня 2021 року іноземні замовники послуг зберігали в українських підземках у режимі “митний склад” 2,8 млрд куб. м газу із сумарних запасів 18,7 млрд куб. м.

Зміна кон’юнктури (різке подорожчання та дефіцит) на європейському ринку газу та зростання з осені минулого року ризиків російської агресії призвели до того, що до початку лютого 2022 року запаси нерезидентів в українських ПСГ зменшилися до 0,2 млрд куб. м.

Новини

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

ВСІ НОВИНИ ⇢