Україні потрібна потужна переробна промисловість – Кисилевський

Економіка Машинобудівництво Металообробка Новини
Україні потрібна потужна переробна промисловість – Кисилевський

Переробна промисловість – це фундамент і несучі стіни економіки, без яких неможливе будівництво інших елементів у вигляді сервісної чи IT-галузі. Тому створення потужної та конкурентної промисловості має бути одним з головних пріоритетів влади під час відбудови України, вважає Дмитро Кисилевський, заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку.

Таку думку він висловив під час дискусії «Післявоєнна відбудова України. Ідеї та інструменти», організованої Київським міжнародним економічним форумом у Києві 27 травня.

Наразі наша країна опинилася в таких умовах, коли у нас просто не залишилося вибору, окрім як розбудовувати промисловість, поглиблюючи переробку. 

«У нас заблоковані порти, тому дуже багато дуже дешевих товарів нам вивозити нема чим. Ми маємо зменшити вагу і збільшити вартість того, що ми експортуємо. Немає іншого виходу як будувати переробну промисловість. Нам потрібно багато мільйонів тонн зерна трансформувати у продукти харчування, біоетанол, тощо», – зазначив він.

Виростити промисловість допоможуть програми з підтримки внутрішнього попиту за рахунок державних видатків. До прикладу, вже незабаром на Україну чекає масштабне відновлення інфраструктури та будівництво мільйонів квадратних метрів житла. Це величезний попит на будматеріали, зазначає Кисилевський.

«Якщо ми забезпечимо їх виробництво в Україні, ми ці держвидатки, які все одно будуть, спрямуємо в реальний сектор. У нас з’являться нові виробництва, і це стимулюватиме економічне зростання», – пояснив депутат.

Також Україна має будувати експансивну експортну політику, особливо у напрямі заміщення російських та білоруських товарів на міжнародних ринках, наголосив депутат. 

Про важливість реіндустріалізації під час заходу говорив і Віктор Галасюк, який представив спільні напрацювання експертів КМЕФ, K.Fund, CMD-Ukraine щодо післявоєнної відбудови України. 

Під час дискусії також пролунала думка про те, що найбільшим викликом для України може стати післявоєнна фаза, яка розпочнеться після завершення бойових дій і передуватиме періоду відбудови. Цей період вимагатиме чергової трансформації країни під час переходу від законів воєнного часу до мирних практик, вважає керівник програми Всесвітнього банку з економічної політики у Східній Європі Карліс Сміт.

Новини

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

ВСІ НОВИНИ ⇢