Уряд готує скорочення видатків та підвищення акцизів на пальне

Економіка Новини
Уряд готує скорочення видатків та підвищення акцизів на пальне

Міністерство фінансів та Національний банк України (НБУ) обговорюють необхідність оптимізації державних видатків, збільшення податкових надходжень та активізацію внутрішніх ринкових боргових залучень для фінансування дефіциту державного бюджету.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку за підсумками чергового засідання Ради фінансової стабільності, присвяченого аналізу системних ризиків, що виникають через монетарне фінансування дефіциту держбюджету за рахунок викупу “військових облігацій” НБУ, пише “БізнесЦензор“.

У повідомленні зазначається, що за підсумками січня–травня 2022 року дефіцит держбюджету був більшим, ніж за цілий рік у 2021 та 2020 роках. Внаслідок зменшення доходів бюджету та одночасного зростання його видатків, насамперед на військові потреби та соціальні програми, щомісячні фінансові потреби уряду оцінюються у близько $5 млрд.

Водночас основним джерелом покриття дефіциту коштів стала підтримка уряду з боку Національного банку, однак монетарне фінансування дефіциту держбюджету несе “вкрай негативні наслідки” для макроекономічної стабільності.

“Такі наслідки найбільш наочно виявляються у впливі на валютний ринок. Випущені в обіг гривні потрапляють на валютний ринок, тиснуть на обмінний курс. НБУ для задоволення попиту на валюту постійно проводить інтервенції, обсяг яких щомісяця збільшується, що виснажує міжнародні резерви. Таке скорочення міжнародних резервів наразі не компенсується міжнародною допомогою”, – констатує Нацбанк.

“Якщо через емісійне фінансування бюджету міжнародні резерви НБУ вичерпаються, це створить загрозу значної девальвації валюти та стрімкого прискорення інфляції. Зі свого боку, це посилює ризики для фінансової стабільності”, – попереджає НБУ.

Для мінімізації цих ризиків члени Ради фінансової стабільності погодили ключові напрями дій, спрямовані на звуження дефіциту держбюджету та зниження обсягів його монетарного фінансування, а саме:

  • оптимізацію державних видатків з обмеженням непріоритетних та неефективних напрямів витрачання коштів;
  • додаткове збільшення доходів бюджету, передусім завдяки підвищенню податків на імпорт, акцизів (зокрема на пальне), рентних платежів. Підхід до підвищення податків повинен бути зваженим, справедливим та диференційованим;
  • активізацію внутрішніх ринкових боргових залучень для фінансування дефіцит бюджету;
  • активізацію зусиль для збільшення обсягів та підвищення прогнозованості надходження міжнародної допомоги.

“Члени РФС погодилися з тим, що усі кроки не повинні суперечити принципам співпраці України з міжнародними донорами та інтеграції до ЄС”, – зазначається у повідомленні.

Також в ході засідання обговорювалася можливість започаткування нової програми співпраці з МВФ. Зокрема, члени РФС погодилися щодо необхідності якнайшвидшого доопрацювання макроекономічних прогнозних сценаріїв та пропозицій щодо заходів економічної політики та структурних реформ, на яких повинна базуватися така програма. Джерело: https://biz.censor.net/n3350519

Новини

25 Квітня 2024

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

Єврокомісія хоче запровадити санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до рф

ВСІ НОВИНИ ⇢