Україна з липня розпочинає постачання електроенергії до Європи

Новини ТЕК
Україна з липня розпочинає постачання електроенергії до Європи

Україна з липня розпочинає комерційні постачання електроенергії до Європи. Про це у вівторок, 28 червня, повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

Голова Міненерго Герман Галущенко заявив, що експорт електроенергії стартує з 30 червня.

“Початок комерційного обміну електроенергією з енергосистемою України/Молдови намічено на 30 червня на з’єднанні України та Румунії. Очікується, що торгівля електроенергією на інших з’єднаннях (Україна-Словаччина, Україна-Угорщина та Молдова-Румунія) розпочнеться пізніше”, – йдеться на сайті ENTSO-E.

Загальну потужність торгівлі на першому етапі буде встановлено лише на рівні 100 МВт. Після цього початкового етапу регулярно оцінюватиметься поступове збільшення торгової потужності на основі міркувань стабільності та безпеки енергосистеми.

Подробиці експорту електроенергії до синхронної зони континентальної Європи розповів голова Укренерго Володимир Кудрицький.

“ENTSO-E 27 червня підтвердила, що Укренерго спільно з ОСП (оператори систем передачі) сусідніх країн успішно виконали шість технічних умов для відкриття перших 100 МВт експорту електроенергії з України до Європи. Україна також може імпортувати таку кількість європейської електроенергії за необхідності”, – написав він у соцмережах.

Сьогодні Укренерго проведе відкритий аукціон на доступ до міждержавного перетину, в якому матимуть змогу взяти участь усі виробники електроенергії та інші учасники.

“Це рішення остаточно розбиває “акваріум” закритого українського енергоринку і водночас наближає нас до повної інтеграції до європейського енергетичного простору”, – зазначив Кудрицький.

“Рівне п’ять років тому Укренерго підписало з ENTSO-E історичну угоду, завдяки якій сьогодні українська енергосистема синхронізована з європейською. Цей договір визначив умови для майбутньої інтеграції з енергомережею континентальної Європи, яка мала відбутися у 2023 році. Ми досягли результату на півтора року раніше”, – додав глава Укренерго.

Нагадаємо, Україна від’єдналася від енергосистеми Росії та Білорусі 24 лютого – у день російського вторгнення. Вже 16 березня Україна була приєднана до європейської енергосистеми.

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢