Аграрії просять уряд запровадити мораторій на вантажні тарифи

Економіка Новини
Аграрії просять уряд запровадити мораторій на вантажні тарифи

Українська зернова асоціація (УЗА) просить уряд України запровадити мораторій на підвищення тарифів на вантажні перевезення під час воєнного стану та три-шість місяців після його завершення, а також скасувати нещодавнє рішення АТ “Укрзалізниця” (УЗ) щодо їх збільшення на 70% із 1 липня.

Зростання тарифів може створити для аграріїв країни додаткові витрати близько $120 млн/рік, зазначено у зверненні асоціації до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на її сайті у вівторок увечері, пише “Інтерфакс-Україна“.

УЗА наголосила, що аграрна галузь України зазнала катастрофічних збитків унаслідок військової агресії РФ, і компенсація втрат “Укрзалізниці” через бойові дії та витрати на відновлення інфраструктури не може бути покладена лише на бізнес, який також зазнав суттєвих збитків унаслідок воєнних дій і потребує фінансової підтримки.

“Зростання залізничного тарифу для зернових вантажів матиме катастрофічні наслідки для аграрної галузі, що ще більше погіршить і так украй невтішну ситуацію. За даними УЗА, таке зростання вартості залізничної логістики для зернових вантажів призведе до додаткових витрат аграріїв, що оцінюються у $120 млн/рік”, – зазначено у зверненні асоціації.

За її даними, з початком блокади українських морпортів вартість логістики в структурі експорту зросла вп’ятеро-всемеро, до $180 за тонну зерна, через що аграрії вже змушені продавати товар нижче за собівартість. За середніми розрахунками, вартість тонни пшениці в полі вимушено знизилась до $90/тонну за собівартості її виробництва не менше ніж $160/тонну.

З урахуванням цих факторів зростання залізничних тарифів може спричинити не лише зменшення перевезення зерна “Укрзалізницею”, а й узагалі призвести до втрати залізниці перевезень зерна.

“За різними оцінками експертів, до кінця 2022 року слід очікувати банкрутства 50% виробників зерна, а до квітня 2023 року ще 40%. Саме тому УЗА також наголошує на важливості державної підтримки аграріїв та частковій компенсації логістичних витрат”, – наголошується в повідомленні асоціації.

Як повідомлялося, 28 червня Міністерство інфраструктури України погодилося із пропозицією “Укрзалізниці” (УЗ) щодо підвищення тарифів на перевезення вантажів на 70%.

На відміну від кількох попередніх підвищень минулого року, цього разу коефіцієнти підвищено однаково – на 70% – для всіх 20 видів вантажів.

Українська зернова асоціація (УЗА) – об’єднання виробників, переробників та великих експортерів зерна, які щорічно експортують близько 90% української зернової продукції.

Новини

21 Грудня 2023

США посилять контроль за дотриманням стелі цін на експорт російської нафти

Питання авіасполучення зрушить з мертвої точки у 2024 році – Данілов

СОТ винесла рішення проти Туреччини у суперечці про мита на метали зі США

Україна у листопаді скоротила імпорт довгого прокату на 45% 

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

ВСІ НОВИНИ ⇢