Бізнес пропонує запровадити мораторій на підвищення залізничних тарифів

Новини Теми дня Транспорт
Бізнес пропонує запровадити мораторій на підвищення залізничних тарифів

Європейська Бізнес Асоціація (EBA) від імені бізнесу категорично не підтримує підвищення тарифів на вантажоперевезення на 70%, пропонує скасувати це рішення та запровадити мораторій на підвищення тарифів на час воєнного стану та на 12 місяців після його завершення. Відповідні листи EBA надіслала керівництву країни, економічного блоку влади та профільних структур. Про це йдеться в заяві асоціації.

За час війни експорт з України скоротився більш ніж наполовину, логістичні шляхи та ланцюги постачання частково зруйновані, завантаженість бізнесу значно впала, а вартість логістики зросла в кілька разів.

«Укрзалізниця», як і інші індустрії та галузі, зазнала суттєвих збитків унаслідок військових дій та потребує фінансової підтримки. Однак компенсація цієї шкоди не може бути покладена лише на бізнес – адже зараз складно всім, і втрати є у всіх», – каже Анна Дерев’янко, виконавчий директор EBA.

На думку компаній – членів EBA, збільшення тарифів на залізничні перевезення може призвести до колапсу ключових галузей економіки – зупинення працюючих підприємств в Україні. Це вкрай негативно вплине на економіку України в цілому, адже перевезення певних вантажів залізницею стає нерентабельним для відправників вантажу, що зумовить зменшення вантажної бази. Тобто, за фактом, підвищення тарифів може не вирішити проблему дефіциту коштів «Укрзалізниці».

Тому важливо шукати додаткові джерела фінансування, у тому числі для відновлення пошкодженої/зруйнованої інфраструктури, – міжнародну фінансову та технічну допомогу, кредити, – щоб не покладати все навантаження на бізнес.

«Водночас важливо зосередити зусилля «Укрзалізниці» на розширенні пропускної здатності залізничної інфраструктури, зокрема в напрямку західних прикордонних переходів, що дасть змогу наростити обсяги перевезень та доходи УЗ без необхідності підвищення тарифів. Крім того, бізнес готовий сприяти залученню фінансової підтримки для «Укрзалізниці» з боку міжнародних партнерів на момент розблокування портів», – йдеться у заяві.

Як повідомлялось, Мінінфраструктури з 1 липня підвищило тарифи перевезення всіх типів вантажів залізницею одразу на 70%. При тому що логістичні витрати низки компаній і без того зросли в 5 разів.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢