В Європі уповільнилось падіння цін на сталь

Металургія Новини
В Європі уповільнилось падіння цін на сталь

Європейські ціни на сталь у липні продовжили знижуватися, хоча загальний темп зниження сповільнився. Про це у своєму блозі пишуть аналітики MEPS International, повідомляє GMK Center.

Ціни на металопродукцію значно відрізняються в різних регіонах. Складські запаси сталі у прокатників та сервісних центрів зросли – до них надійшли поставки, замовлені під час ажіотажних покупок у березні та квітні.

Після Великодня попит на металопродукцію різко впав. Зіткнувшись із великими запасами та малою кількістю замовлень, дистриб’ютори різко обмежили нові замовлення у виробників.

Металургійні заводи, своєю чергою, не змогли вчасно скоротити потужності, щоб запобігти серйозному падінню цін на сталь у Європі: були запаси сировини, яку вони продовжували використовувати. У результаті поточний обсяг виробництва досі перевищує наявний попит.

Існують ознаки того, що дно несприятливої кон’юнктури на ринку, можливо, вже досягнуто. Витрати метзаводів близькі до рівня беззбитковості, попри зниження витрат на сировину, що частково компенсує зниження вартості прокату. Раптовий стрибок цін на металобрухт, спричинений новими замовленнями з Туреччини, стабілізував ціни на сировину, принаймні у короткостроковій перспективі.

На китайському ринку зусилля місцевого уряду щодо збільшення внутрішнього попиту на сталь поки що не дали результатів. Продаж металопродукції в Китаї залишається слабким, а сталеливарні заводи скорочують виробництво. Це, своєю чергою, призводить до зниження вартості сировини.

Після європейських санкцій російські металурги перенаправили продажі слябів та заготовки до Азії та Близького Сходу, продаючи їх за демпінговими цінами. Прямо чи опосередковано ці поставки сприяють тиску імпорту, з яким стикаються європейські виробники.

Європа вступає у період відпусток, коли попит на сталь традиційно падає. Заплановане технічне обслуговування потужностей зменшить продуктивність, частково послабивши негативний тиск на ціни. Одного цього буде замало для підтримки цін на металопродукцію. Відновлення відбудеться лише після того, як покупцям потрібно буде поповнити запаси.

Водночас виникає загроза нестачі газу в Європі, а разом із нею і перспектива скорочення виробництва сталі. Газопровід «Північний потік-1» закритий на технічне обслуговування, і німецькі споживачі стурбовані тим, що постачання не відновиться після запланованих 10 днів.

План влади Німеччини щодо вирішення енергопроблем передбачає, що споживачі важкої промисловості, такі як металургійні заводи, першими скоротять виробництво. Далі підуть перекатні заводи та виробники металовиробів. Вимушене скорочення виробництва призведе до тиску на ціни в бік підвищення, хоча попит також скоротиться.

Новини

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

ВСІ НОВИНИ ⇢