Goldman Sachs прогнозує рецесію в економіці єврозони

Економіка Новини
Goldman Sachs прогнозує рецесію в економіці єврозони

Аналітики Goldman Sachs прогнозують рецесію в економіці єврозони в поточному році, наголошуючи на занепокоєнні не тільки можливими наслідками скорочення поставок російського газу в регіон, а й послабленням ділової активності у сфері послуг.

Згідно з прогнозом Goldman, ВВП єврозони у липні-вересні знизиться на 0,1% порівняно з попереднім кварталом, а у жовтні-грудні – на 0,2%. Експерти, опитані агентством Bloomberg, у середньому прогнозують збільшення ВВП регіону на 0,2% у другому півріччі, передає Інтерфакс-Україна.

“При тому, що спад виробничої активності був очевидним уже деякий час, серйозне послаблення сфери послуг стало для нас сюрпризом, показавши, що постковідне відновлення цього сегменту економіки в основному завершилося”, – йдеться в огляді Goldman.

При цьому експортного буму, який міг би допомогти європейській економіці, немає, оскільки і США, і Китай зазнають власних труднощів.

Дані S&P Global, опубліковані минулого тижня, показали зниження індексу менеджерів із закупівель (PMI) сфери послуг у єврозоні в липні до 50,6 пунктів з червневих 53 пунктів. Промисловий PMI впав до 49,6 пунктів з 52,1 пунктів, опустившись нижче позначки в 50 пунктів, що говорить про спад активності.

Можливість повного припинення постачання російського газу газопроводом “Північний потік-1” зберігається, вважають аналітики Goldman. Розвиток ситуації за таким сценарієм, на їхню думку, призведе до різкого економічного спаду в єврозоні, економіка може втратити до 2,7% ВВП.

Серед негативних для європейської економіки новин експерти банку також відзначають звільнення Маріо Драгі з посади прем’єр-міністра Італії, серед позитивних – сильний туристичний сезон в Іспанії та вжиті в країні заходи бюджетного стимулювання.

Експерти Goldman очікують, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищить базові ставки на 25 базисних пунктів (б.п.) у жовтні, хоча раніше прогнозували їхнє піднесення на 50 б.п.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢