Fitch знизило рейтинги трьох українських компаній

Економіка Новини
Fitch знизило рейтинги трьох українських компаній

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило рейтинги трьох українських корпоративних емітентів: НАК “Нафтогаз України”, НЕК “Укренерго” та гірничорудної компанії Ferrexpo.

Про це повідомляється на сайті агентства, передає Інтерфакс-Україна.

“Зниження рейтингу відображає неврегульований дефолт за платежами, оголошення про обмін проблемної заборгованості та погіршення операційних умов відповідно”, – пояснює Fitch, додаючи, що рейтингова дія також послідувала за зниженням суверенного рейтингу України.

Агентство знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента “Нафтогазу” в іноземній валюті до “RD” (обмежений дефолт) з “C”.

“Нафтогаз” планує подати альтернативний запит згоди, поки пріоритетний незабезпечений рейтинг підтверджено на рівні “C” з рейтингом повернення активів “RR4”, зазначається у релізі.

Fitch уточнює, що нинішній рейтинг “Нафтогазу” відображає його кредитоспроможність на самостійній основі, проте, як тільки реструктуризацію боргу буде завершено, агентство розгляне зв’язок НАК з державою та потенційний її вплив на рейтинг компанії.

Щодо Ferrexpo агентство знизило довгостроковий РДЕ в іноземній валюті з “B-” до “CCC+” і виключило його зі списку Rating Watch “негативний” у зв’язку з погіршенням умов роботи в Україні та підвищенням ризиків.

“Рейтинг відображає високу невизначеність щодо операційних та фінансових показників Ferrexpo в умовах війни, що триває. Однак чиста грошова позиція Ferrexpo і відсутність суттєвої фінансової заборгованості роблять її більш стійкою в порівнянні з іншими українськими компаніями”, – наголошується в повідомленні.

Щодо “Укренерго”, яке також запропонувало відстрочку виплат на два роки за гарантованими державою п’ятирічними єврооблігаціями-2026 на $825 млн, Fitch знизило пріоритетний незабезпечений рейтинг цих паперів з “CCC” до “C”. Рейтинг повернення активів складає “RR”.

“Російське вторгнення в Україну вплинуло на результати діяльності “Укренерго” і викликало невизначеність щодо наших фінансових прогнозів результатів діяльності компанії. Необхідність підтримувати працездатність енергомережі поглинає наявні у компанії ресурси та чинить тиск на слабку ліквідність”, – йдеться у релізі.

На думку агентства, нові джерела доходів від збільшення експорту електроенергії в основному до Словаччини та Румунії можуть виявитися недостатніми для зниження тиску на ліквідність, тому компанія не зможе погасити основну суму боргу та процентні платежі, які підлягають виплаті у листопаді цього року.

Fitch додає, що “Укренерго” активно працює над перепрофілюванням своїх доступних кредитних ліній спочатку для інвестицій у використання ліквідності та стежить за збиранням дебіторської заборгованості.

Новини

19 Грудня 2023

Туреччина скорочує імпорт нержавіючої сталі

Держприкордонслужба повідомляє про рекордні черги вантажівок на кордонах

Нацбанк підрахував збитки експортерів від блокади кордону

З аеропорту Бориспіль вилетів пасажирський літак

Наступний рік для економіки України буде складнішим – Reuters

ЄС планує виявляти незаконну перевалку російської нафти

ЄС скоротив імпорт українських напівфабрикатів на 11,6%

Споживчі ціни в єврозоні у листопаді збільшилися на 2,4% 

Україна втратила понад 1 млрд євро внаслідок блокади кордону з Польщею

Болгарія заборонила експорт палива з російської нафти

Саудівська Аравія планує різке збільшення виробництва сталі

Новим коридором у Чорному морі пройшли вже понад 300 суден

Метінвест готовий виробляти більше військової продукції за умови державної підтримки

Уряд Великої Британії з 2027 року запровадить свій СВАМ

ЄБРР збільшив капітал на 4 млрд євро для підтримки України

ЄС у жовтні збільшив імпорт залізної руди з України на 9%

ВСІ НОВИНИ ⇢