Північний ГЗК просить уряд про допомогу

Металургія Новини Теми дня
Північний ГЗК просить уряд про допомогу

Через ускладнену логістику, подорожчання транспортування і водночас падіння світових цін на метал українська металургійна продукція втрачає конкуренцію на світовому ринку, через що підприємства в рази скорочують виробництво, а Україна втрачає валютні надходження. Щоб урятувати гірничо-металургійний комплекс України, влада має вжити невідкладних заходів – інакше буде втрачено і виробничий потенціал, і кваліфіковані кадри. Про це йдеться у відкритому листі від Північного гірничо-збагачувального комбінату до прем’єр-міністра Дмитра Шмигаля.

Як написано в листі, ПівнГЗК опинився у найскладнішому становищі за всю історію: зазнали руйнувань та заблоковані окупантами маріупольські металургійні комбінати “Азовсталь” і “ММКІ”, інші українські металургійні комбінати скоротили виробництво – і тепер блокування українських портів.

“До того ж значними темпами зросла собівартість нашого товару й упали ціни. Критично зріс залізничний тариф для руди більш ніж на 140%, рента зросла на 160%, зростає вартість енергоресурсів та імпортних матеріалів. Водночас протягом останніх кількох місяців ціни на ЗРС скоротилися більш ніж на третину порівняно із цінами минулого року. Обмеженість у збуті і неконкурентність української ЗРС на світовому ринку призвели до того, що ПівнГЗК змушений був припинити видобування руди та скоротити виробництво в липні до 18% довоєнного рівня”, – зазначають у листі.

На комбінаті наголосили, що зараз роблять усе можливе, щоб зберегти робочий колектив і виробничий потенціал, який буде дуже потрібний Україні для відновлення після перемоги. Адже, за результатами 2021 року, комбінат сплатив понад 7,6 млрд грн податків та зборів і залучив до України понад $620 млн експортного виторгу. Але галузь зараз нагально потребує заходів, які допоможуть їй цей потенціал зберегти, переконані в компанії.

“Для збереження виробничого потенціалу гірничовидобувного комплексу необхідно знизити вартість вантажних перевезень “Укрзалізницею”, тимчасово скасувати ренту на видобування руд заліза й екологічний податок за нетоксичні відходи гірничої промисловості, знизити вартість електроенергії та природного газу, а також розблокувати експорт, що дасть змогу відновити втрачені позиції на віддалених експортних ринках”, – зазначено в листі.

Такі кроки, переконані на комбінаті, дадуть змогу наростити завантаженість виробничих потужностей, зберегти персонал і продовжити допомагати армії та постраждалим від війни.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢