Високі ціни на енергоносії несуть загрозу металургії ЄС

Металургія Новини
Високі ціни на енергоносії несуть загрозу металургії ЄС

Європейським металургам варто підготуватися до чергового витка енергокризи, що охопила увесь континент. Вони знаходяться між двох ринкових трендів – низькі ціни на металопродукцію та високі виробничі витрати, в тому числі на енергоносії, пише GMK Center.

За словами двох виробників, зазвичай витрати на енергоресурси становлять 25–30% витрат на переробку, але зростання цієї питомої ваги за низьких цін на готову продукцію «з’їдає» власний прибуток компанії.

Газ використовується під час виробництва чавуну в доменних печах. Частка технології «доменна піч + конвертер» у виробництві сталі у ЄС становить близько 60%. Але насправді високі ціни на газ мають більший вплив на електрометалургів, оскільки дорожчання газу призводить до подорожчання електроенергії.

У галузі розуміють складність становища. Асоціація EUROFER попередила, що рішення Єврокомісії щодо російського газу можуть призвести до тяжких наслідків для сталеливарної галузі ЄС. В асоціації заявили, що ЄС має уникати перебоїв з поставками газу, «поки недоступна альтернативна інфраструктура». Цю заяву було зроблено після презентації Єврокомісією плану REPowerEU.

Згідно з цим планом, в Європі заплановано ввести нормування використання газу. Першими під цей механізм підпадуть промислові споживачі, у тому числі металургійні заводи.

У разі нестачі газу виробники будуть змушені скорочувати обсяги виробництва і європейці вже цього очікують. У травні асоціація EUROFER скоригувала свій прогноз споживання металопродукції у Євросоюзі у 2022 році: у порівнянні з лютневим прогнозом та очікуванням зростання споживання сталі на 3,2%, тепер асоціація очікує спаду на 1,9%.

«Високі ціни на газ призводять до зростання спотових цін на електроенергію. Проте відбувається це нерівномірно. Наприклад, у Польщі ціни на електроенергію на 40% нижчі, ніж у середньому в ЄС. Високі ціни на енергоресурси можуть призвести до зупинок виробничих потужностей, насамперед електрометалургів. Це вже спостерігається з початку літа і може погіршитися восени, оскільки осінь – традиційний період дорожчання газу напередодні опалювального сезону», – зазначає головний аналітик GMK Center Андрій Тарасенко.

Іншою проблемою може стати складність переходу споживачів з газу на інші види вуглеводнів, що може призвести до технологічних аварій.  Найбільший виробник сталі в Німеччині ThyssenKrupp у разі нестачі газу може зіткнутися із зупинками виробництва та навіть пошкодженнями обладнання, оскільки не зможе перевести свої виробничі процеси з природного газу на сиру нафту чи вугілля.

«Вплив високих цін на газ на ринок сталі зараз залишається обмеженим. Проте витрати на виробництво зі слябів гарячекатаного рулону зросли через зростання витрат на енергоресурси. В результаті деякі метзаводи надали перевагу виробництву та продажу слябів, а не рулонів, щоб не платити такі високі ціни на газ», – пише Argus.

Нагадаємо, що європейська енергетична криза поглиблюється, і щоб уникнути відключень електроенергії, потрібно провести «багато підготовчих робіт». Європейські ціни на електроенергію зросли до нових рекордів минулого тижня через аномальну спеку.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢