Розблокування портів для експорту металу дасть можливість укріпити курс гривні

Металургія Новини Теми дня
Розблокування портів для експорту металу дасть можливість укріпити курс гривні

Розширення дії “зернової угоди” на металопродукцію дасть Україні постійне джерело валюти – яке, у свою чергу, допоможе укріпити курс гривні на 3-5 грн та стабілізувати його у цьому коридорі. Крім цього, відновлення експорту металу та руди поверне роботу для тисяч українців, які наразі перебувають у вимушеному простої. Про це заявив голова Федерації металургів України Сергій Біленький. 

“Розблокування портів для експорту українського металу та руди – це вкрай важливе питання. Це дозволить збільшити надходження від експорту на 600 мільйонів доларів щомісяця. Таким чином Україна отримає постійне джерело валютної виручки, яке допоможе знизити курс долара на 3-5 грн і стабілізувати його у цьому коридорі. Також це – ріст податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів”, – пояснив Біленький. 

Водночас, за його словами, розблокування портів допоможе у відновленні металургійної галузі, яка наразі переживає найскладнішу кризу за часи незалежності: зараз українські ГЗК працюють у кращому разі на 25% своєї потужності, а металургійні – на 10-15%. Робітники цих підприємств перебувають у вимушеному простої, і отримують лише дві третини зарплатні. 

“Раніше понад 60% металургійної продукції експортувалося морем до азійських країн. Спроба налагодити доставку залізницею, з перевалкою у портах ЄС, провалилася: вартість логістичних витрат була настільки високою, що призводила до збитків експортерів. Зараз мова йде про виживання галузі. Тому, чим швидше буде розблокований експорт, тим більше шансів, що металургійна галузь зможе відновитися, а робітники – повернутися до роботи і отримувати за це більше грошей”, – наголосив Біленький.

Як відомо, нещодавно заступник міністра економіки Тарас Качка повідомив, що Україна ініціюватиме розширення “зернового коридору” для експорту металу. В Українській спілці промисловців та підприємців привітали таке рішення: там зауважили, що розблокування експорту металургійної продукції дасть Україні потужне джерело валютних надходжень, яке допоможе справитися з дефіцитом бюджету та знизити курс долара.

Новини

20 Грудня 2023

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

Канада збільшує виробництво залізорудного концентрату

Нафтогаз взяв під контроль всі облгази Фірташа 

У США не голосуватимуть за допомогу Україні в цьому році

Потребу у зовнішній допомозі на наступний рік вдалось зменшити на 3,7 млрд дол

Зеленський сподівається на розблокування українсько-польського кордону

Україна отримає від ЄІБ 100 млн дол на проекти відновлення

19 Грудня 2023

Туреччина скорочує імпорт нержавіючої сталі

Держприкордонслужба повідомляє про рекордні черги вантажівок на кордонах

Нацбанк підрахував збитки експортерів від блокади кордону

З аеропорту Бориспіль вилетів пасажирський літак

Наступний рік для економіки України буде складнішим – Reuters

ЄС планує виявляти незаконну перевалку російської нафти

ЄС скоротив імпорт українських напівфабрикатів на 11,6%

ВСІ НОВИНИ ⇢