У ФРТУ закликали ЄС збільшити пропускну здатність переходів на кордонах

Новини Транспорт
У  ФРТУ закликали ЄС збільшити пропускну здатність переходів на кордонах

Генеральний директор Федерації  роботодавців транспорту України (ФРТУ) Володимир Гусак був запрошений на експертні слухання в Європейському Економічному та Соціальному Комітеті про  План дій Європейської комісії щодо Шляхів Солідарності Україна-ЄС  з метою сприяння сільськогосподарському експорту та двосторонній торгівлі України з ЄС.

Гендиректор ФРТУ зазначив, що в результаті російської агресії та блокади морських портів експорт України в цілому скоротився майже наполовину (мінус 47% в 2 кварталі 2022 порівняно з другим кварталом 2021). Український сільськогосподарський експорт постраждав дещо менше – мінус 35%. У липні 2022 року експорт сільськогосподарської продукції з України склав 1,4 млрд. доларів США, що на 15% менше ніж у липні 2021. Проте, залишається великий потенціал зростання експорту з України в ЄС.

Зокрема, необхідно  збільшити передачу залізничних вагонів  через прикордонні переходи на Заході України. Україна має потужності для передачі 3,4 тис. вагонів на добу, а фактично передається 1,8 – 1,9 тис. вагонів. Передача ще 1,5 тис. вагонів на добу  – це додаткові 3 млн. тон експорту України на суму щонайменше в 500 млн. доларів США на місяць. І це питання не лише різної ширини залізничної колії в Україні та ЄС. Багато що може бути досягнуто за рахунок адміністративних та організаційних заходів.

Зокрема, Володимир Гусак закликав європейську сторону до максимального збільшення часу роботи органів фітосанітарного та ветеринарного контролю (в ідеалі щоб ці органи працювали щоденно та цілодобово). Як альтернативу ЄС може розглянути відмову або спрощення власного фітосанітарного контролю з визнанням відповідних українських сертифікатів.  Спрощення фітосанітарного та ветеринарного контролю сприятиме й покращенню ситуації на автомобільних переходах, де останнім часом спостерігаються багатокілометрові черги.

Гендиректор ФРТУ зазначив, що доцільно організувати єдині пограничні та митні пункти пропуску для залізничних поїздів. Наразі огляд поїздів двома сторонами проводиться окремо. Затримка становить у середньому 6-8 годин на кожному поїзді. 

Володимир Гусак відзначив, що відкриття українських портів для експорту зернових стало позитивним зрушенням. Однак необхідно відкривати українські порти для експорту всіх вантажів, не лише сільськогосподарських. Адже з початку російської агресії Укрзалізниця втратили 60% вантажів. Намагаючись компенсувати втрату доходів, Укрзалізниця з 29 червня 2022 підняла тарифи для всіх вантажів на 70%! Без збільшення обсягів залізничних перевезень (а відкриття портів для всіх вантажів дозволить це зробити), Укрзалізниця може продовжити підвищення тарифів. А це зробить логістичну складову більшої частини українського аграрного експорту (залізницею) настільки високою, що експорт може стати взагалі недоцільним. Отже, необхідно максимально сприяти розширенню вантажної бази Укрзалізниці.

Новини

25 Грудня 2023

Гетманцев не бачить причин для фінансової катастрофи в січні

ArcelorMittal запустив завод з переробки біомаси 

ЄС у жовтні скоротив імпорт продукції ГМК з Росії на 15,9%

24 Грудня 2023

Криворізький залізорудний комбінат знизив виробництво аглоруди на 26,1%

ДТЕК розглядає можливість будівництва міні-АЕС на заміну ТЕС

Загальні інвестиції в інфраструктуру дунайських портів вже склали близько 100 млн дол

В Україні зареєстрували три нових індустріальних парки

Світова виплавка чавуну зросла на 0,1%

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

ВСІ НОВИНИ ⇢