Російський олігарх Лісін постачав сталь на підприємства, які виготовляють ядерну зброю

Металургія Новини Теми дня
Російський олігарх Лісін постачав сталь на підприємства, які виготовляють ядерну зброю

Російська компанія найбагатшого російського бізнесмена Володимира Лісіна з 2014 року і щонайменше до 2019 року постачала сталь на державні підприємства РФ, які безпосередньо займаються виготовленням ядерної зброї. Проте олігарх досі не потрапив до санкційних списків США, ЄС, Великої Британії, а також України.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів “Схем”, передає Радіо Свобода.

Зокрема, йдеться про металургійну групу “Новоліпєцкій металлургічєскій комбінат” (“НЛМК”). Журналісти проаналізували дані публічних закупівель Росії і виявили, що електротехнічна сталь корпорації Лісіна з 2014 року регулярно постачається на держпідприємства РФ, які безпосередньо займаються виготовленням ядерної зброї.

Серед них “Російський федеральний ядерний центр – всеросійський науково-дослідний інститут технічної фізики імені академіка Забабахіна”, який отримав електротехнічну сталь у 2017 році. Інститут Забабахіна розробляє та випробовує ядерні і термоядерні боєприпаси.

Також “НЛМК” співпрацював із Федеральним держпідприємством “Виробниче об’єднання “Сєвєр”. Є контракти на постачання сталі 2014, 2015, 2016, 2017 і 2019 років. Після 2019 року дані про закупівлі “ВО “Сєвєр” не оприлюднювали. Основною діяльністю “Сєвєра” є виробництво компонентів ядерних боєприпасів.

Окрім того, концерн Лісіна співпрацював з іншими підприємствами оборонного комплексу РФ. “НЛМК” постачав сталь “Науково-виробничому об’єднанню “Електромашина”, яке виготовляє бойовий модуль “Охотник”.

Електротехнічну сталь від “НЛМК” у 2017 році отримав і “Марійський машинобудівний завод”. Він працює над розробкою зенітних систем.

У металургійній імперії Лісіна є дочірні компанії в Європі та США. На території Сполучених Штатів працює три компанії, а саме в Індіані та Пенсильванії.

Як зазначається, що проти Володимира Лісіна персональні санкції ввели лише в Австралії. США, Британія, Євросоюз та Україна досі не застосували щодо нього обмежень, на відміну від інших великих бізнесменів РФ. В РНБО України зазначили, що наразі не отримували пропозицій про введення санкцій щодо Лісіна від уповноважених на це законом органів.

В уряді Великої Британії зазначили, що не коментують свої можливі майбутні рішення щодо санкцій. Схожим чином відповіли і в Єврокомісії – не коментують формування списків публічно, бо це “процес, який відбувається в умовах конфіденційності”. Відповідь від уповноваженого органу США журналісти наразі не отримали.

Новини

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢