До бюджету закладено вкрай оптимістичний прогноз щодо надходжень від ренти на руду

Металургія Новини Теми дня
До бюджету закладено вкрай оптимістичний прогноз щодо надходжень від ренти на руду

Металурги та гірники з розумінням ставляться до прагнення держави зібрати якомога більше коштів на потреби ЗСУ та на відбудову країни після нашої перемоги, проте сукупно 7,7 млрд гривень ренти це вкрай оптимістичний прогноз, зважаючи на глибоку кризу, яку переживає галузь з початку повномасштабного вторгнення. Таку думку висловив президент Обєднання підприємств “Укрметалургпром” Олександр Каленков

Він нагадав, що у відносно мирному 2021 році бюджет отримав лише трохи більшу суму від ренти — 8,07 млрд грн.

“Попит на залізорудну сировину на внутрішньому ринку сьогодні критично малий. Металургійна галузь в середньому завантажена на 15% від своїх довоєнних потужностей, в тому числі з урахуванням втрати двох потужних заводів в окупованому Маріуполі (віримо, що тимчасово). Як результат, виплавка сталі за 8 місяців 2022 року скоротилася на 64,5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Гірничорудні підприємства сьогодні завантажені в середньому на 25%, а Південний, Північний та Інгулецький ГЗК взагалі призупинили роботу “до кращих часів”. На скорочення виробництва впливають і прямі воєнні загрози — наші підприємства розташовані у прифронтових містах, постійно перебувають під ризиком обстрілів та, на превеликий жаль, втрачають співробітників на фронті”, – відзначив О.Каленков.

На його думку, що збільшення обсягів експорту може посприяти відновленню виробництва металу і залізорудної сировини, але в умовах блокування морських портів для продукції ГМК на це годі сподіватися: “Зважаючи на значно довші маршрути до західних прикордонних переходів, у порівнянні з транспортуванням до південних портів, а також на кількаразове підвищення тарифів Укрзалізниці — логістичні витрати підприємств ГМК з минулого року збільшилися у 4-6 разів. Це суттєво впливає на собівартість, а отже і на конкурентоспроможність нашої продукції на західних ринках. Галузь давно працює у збиток, доходи підприємств покривають лише 50-80% змінних витрат, навіть при середньому завантажені на 15%”

“Та попри скрутну кризу, підприємства ГМК і надалі будуть підтримувати українську економіку, сумлінно сплачуючи ренту та інші податки до бюджету. Проте задля збільшення податкових та валютних надходжень держава зі свого боку має підтримати саму галузь, принаймні послабивши логістичне навантаження, в тому числі шляхом домовленостей про розблокування портів для продукції ГМК”, – резюмував президент “Укрметалургпрому”.

Новини

26 Квітня 2024

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

Тігіпко придбав вагонобудівний завод в Австрії

Відсутність продажу брухту Укрзалізниці негативно позначається на діяльності компанії

НКРЕКП відмовилася скасовувати прайс-кепи для промисловості

В лютому імпорт напівфабрикатів з України становив 100 тисяч тонн

США вперше за 40 років розпочнуть виробництво ядерних боєголовок

ВСІ НОВИНИ ⇢