Світовий банк оцінив шкоду для економіки від російської агресії

Економіка Новини
Світовий банк оцінив шкоду для економіки від російської агресії

Період низького зростання та високої інфляції у світовій економіці може розтягнутися на роки через російське вторгнення в Україну, оскільки для відмови від енергоресурсів з Росії потрібен час. Про це заявив президент Світового банку Девід Малпасс, повідомляє у четвер, 29 вересня, Reuters.

Під час свого виступу в Стенфордському університеті Малпасс зазначив, що ймовірність рецесії в Європі зростає, тоді як зростання Китаю різко сповільнюється, а обсяг виробництва в США скоротився в першій половині року. Ці події матимуть серйозні наслідки для країн, що розвиваються, наголосив Малпасс.

За його словами, подолання нинішнього “ідеального шторму” підвищення відсоткових ставок, високої інфляції та уповільнення зростання потребує нових макро- та мікроекономічних підходів.

Також він зазначив, що майбутній звіт банку “Бідність” і загальне процвітання показав, що десятиліття прогресу в скороченні бідності сповільнилися до 2015 року, навіть до пандемії COVID-19, в результаті якої ще 70 млн осіб опинилися в крайній бідності.

Звіт, який має бути опублікований наступного тижня, також показав 4% зниження глобального медіанного доходу, перше зниження з того часу, як банк почав вимірювати цей показник у 1990 році.

“Світ, що розвивається, зіштовхується з надзвичайно складними короткостроковими перспективами, зумовленими різко зрослими цінами на добрива і енергоносії, зростанням відсоткових ставок і кредитних спредів, знеціненням валюти і відпливом капіталу”, – сказав Малпасс.

“Гостра небезпека для світу, що розвивається, полягає в тому, що різке уповільнення глобального зростання переросте в глобальну рецесію”, – сказав він, зазначивши, що багато з цих країн все ще намагаються повернутися до допандемічних рівнів доходу на душу населення.

Він закликав країни шукати способи зниження інфляції, крім того, що відбувається нині суворо синхронізованого підвищення відсоткових ставок, у тому числі за рахунок підвищення бюджетної ефективності, щоб більшою мірою спрямовувати витрати на бідні та вразливі верстви населення.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢