Європа зіткнеться з безпрецедентним ризиком дефіциту газу – МЕА

Економіка Новини
Європа зіткнеться з безпрецедентним ризиком дефіциту газу – МЕА

Європа зіткнеться з “безпрецедентними ризиками” щодо своїх поставок природного газу цієї зими після того, як росія перекрила більшість поставок по трубопроводах, і може конкурувати з Азією за і без того дефіцитний і дорогий скраплений газ, який поставляється морем, заявило Міжнародне енергетичне агентство, інформує AP.

МЕА повідомило у понеділок, що країнам Європейського Союзу доведеться скоротити споживання газу на 13% протягом зими у разі повного припинення поставок з росії через війну в Україні. МЕА заявила, що значна частина цього скорочення має бути пов’язана з поведінкою споживачів, такою як зниження температури обігріву на 1 градус і регулювання температури котла, а також консервація промислових та комунальних підприємств.

У п’ятницю ЄС погодився зобов’язати скоротити споживання електроенергії щонайменше на 5% у години пік.

Ще однією небезпекою у дослідженні називається різке похолодання наприкінці зими, що було б особливо складно, тому що газ у підземні сховища надходить повільніше наприкінці сезону через меншу кількість блакитного палива та нижчий тиск у ПСГ. ЄС уже заповнив сховища на 88%, випередивши свою мету у 80% до початку зими. МЕА припустило, що 90% буде потрібно в сценарії припинення постачання росією.

За даними МЕА, запаси газу повинні залишатися на рівні вище 33% для безпечного проходження зими, тоді як рівні нижче за цю межу можуть призвести до нестачі газу у разі похолодання наприкінці зими.

Менші запаси, як відзначається, також ускладнять Європі поповнення сховищ наступного літа, тоді як вищі резерви допоможуть знизити надзвичайно високі ціни.

Водночас попит на скраплений газ призвів до зростання цін і скорочення пропозиції настільки, що бідніші країни Азії не можуть собі цього дозволити. У Бангладеш відбуваються масові відключення електроенергії, тоді як у Пакистані відбуваються постійні відключення електроенергії, і з метою економії в магазинах та на фабриках запроваджено скорочений робочий день.

“Міжрегіональна конкуренція у закупівлі СПГ може створити додаткову напруженість, оскільки додаткові європейські потреби чинитимуть більший тиск на інших покупців, особливо в Азії, і, навпаки, холоди у Північно-Східній Азії можуть обмежити доступ Європи до СПГ”, – йдеться у повідомленні агентства.

Європейські лідери кажуть, що скорочення постачання російського газу є енергетичним шантажем, спрямованим на тиск на уряди у зв’язку з їхньою підтримкою України та санкціями проти москви.

Лише невелика кількість російського газу все ще надходить трубопроводами через Україну до Словаччини і через Чорне море через Туреччину до Болгарії. Два інші маршрути дном Балтійського моря до Німеччини і через білорусь і Польщу закриті, відзначає видання.

Новини

24 Квітня 2024

Фонд підтримки енергетики України зібрав 410 млн євро

23 Квітня 2024

Уряд виділив додаткові 8 млрд грн на зведення фортифікаційних укріплень

Уряд США спрямував $7 млрд на встановлення сонячних панелей

Україна не виставлятиме газотранспортні потужності на аукціон після завершення договору з рф

Україна примусово забере у росіян 92,67% акцій Енергомашспецсталі

Світове виробництво сталі у березні скоротилося на 4,3%

Європейські металурги скаржаться на бюрократичні затримки з фінансуванням зеленого переходу

Нафтогаз обіцяє ще рік не підвищувати ціну на газ для населення

Європейський парламент продовжив ліберальний режим торгівлі з Україною

У березні відвантаження руди з австралійського Порт-Хедленд збільшились на 29%

Виробництво чавуну у світі скоротилось майже на відсоток

Україна залишається на 23 місці у рейтингу світових виробників сталі

Бізнес скаржиться на проблеми з пошуком персоналу

Ferrexpo збільшила виробництво окатків у 3 рази 

Україна та Бразилія планують збільшити товарообіг

Україна підтвердила антидемпінгові мита зі сталевих кріплень з Китаю

ВСІ НОВИНИ ⇢