У листопаді Україна очікує на 2,5 млрд євро допомоги від ЄС

Економіка Новини
У листопаді Україна очікує на 2,5 млрд євро допомоги від ЄС

Україна очікує надходження наступного траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу розміром EUR2,5 млрд у листопаді цього року, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко агентству “Інтерфакс-Україна“.

“Ми з макрофінансової допомоги, яку підписали на EUR9 млрд, отримали EUR3 млрд. Наразі очікуємо EUR2,5 млрд у листопаді та EUR0,5 млрд – у грудні”, – сказав глава Мінфіну.

За його словами, щодо ще 3 млрд євро тривають внутрішні дебати в ЄС, в якій формі їх надати.

“Ми, звичайно, говоримо, що нам вони потрібні”, – пояснив позицію України щодо зазначених останніх EUR3 млрд макрофіндопомоги Марченко.

Оновлені терміни надходження наступних траншів макрофіндопомоги ЄС – EUR2,5 млрд у листопаді та ще EUR0,5 млрд у грудні – підтвердив 26 жовтня генеральний директор бюджетного департаменту Єврокомісії Герт-Ян Купман під час організованої Bruegel та ЦЕС дискусії.

За його словами, у Єврокомісії вже заплановано фінансування України на наступний рік згідно із заявленими президентом Урсулою фон дер Ляєн орієнтирами: по EUR1,5 млрд щомісяця та EUR18 млрд загалом на рік, що покрило б майже 50% фінансових потреб України, про які оголосив Мінфін.

“Велика частина допомоги буде у вигляді кредитів. Існує думка, що грантова допомога краща. Однак слід наголосити, що ми розглядаємо кредити лише з дуже тривалим терміном погашення та тривалим пільговим періодом”, — сказав Купман.

Як повідомлялося, ЄС наприкінці травня-початку червня цього року попередньо схвалив виділення Україні нової екстреної макрофіндопомоги на EUR9 млрд, з яких на початку серпня виділив EUR1 млрд. Інші EUR8 млрд, як очікувалося, мають надійти одним траншем, проте остаточне рішення щодо них затяглося. Одна з названих причин – дискусія, як надавати ці кошти: як кредити чи грантову допомогу.

У результаті в середині жовтня надійшло лише EUR2 млрд, а віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс повідомив, що третій транш на EUR3 млрд очікується на початку грудня.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у жовтні на зборах Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Світового банку (СБ) повідомив, що необхідність фінансування дефіциту держбюджету у 2023 році уряд оцінює у $3-4 млрд на місяць. У 2022 році Україна заявляла про необхідність підтримки $5 млрд на місяць, проте наразі їй жодного разу не вдалося їх залучити. Найкращим був показник серпня з $4,7 млрд, а загалом з початку війни, або за вісім місяців, зовнішнє фінансування становило $24,1 млрд, з яких $10,5 млрд – грантові кошти, $1 млрд – на відновлення.

Проєкт держбюджету та України на 2023 рік, ухвалений у першому читанні, передбачає зовнішнє фінансування дефіциту в розмірі $38 млрд, або близько $3,2 млрд на місяць, зокрема $15 млрд від МВФ.

Крім цього, Шмигаль на конференції в Берліні цього тижня підтвердив необхідність залучення у 2022-2023 роках $17 млрд на екстрене відновлення.

Новини

25 Квітня 2024

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

Єврокомісія хоче запровадити санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до рф

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

На півдні Україні окупанти пошкодили обладнання вітрової станції

BHP Group запропонувала купити Anglo American за 38,8 млрд дол

Бразилія запроваджує квоти на імпорт 11 видів сталевої продукції

Україна отримає €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

Данія може інвестувати у портову інфраструктуру України

Три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢