У жовтні український експорт скоротився на 8,2%

Економіка Новини Теми дня
У жовтні український експорт скоротився на 8,2%

У жовтні український експорт скоротився на 8,2% до 3,8 млрд доларів внаслідок падіння фізичних обсягів експорту, передусім – металургійного, та зниження цін на продовольство та промислові товари.

Про це повідомив заступник міністра економіки та торговий представник України Тарас Качка.

Крім зниження цін на основні статті українського експорту, які сприяли скороченню вартості вивезених з України товарів, вплинуло також падіння обсягів.

Так, у жовтні Україна здійснила експорт 9,2 млн тонн, що на 4,6% менше за вересневий результат. Це також другий найбільший обсяг за місяці повномасштабної війни.

Найбільше падіння обсягів стосується гірничо-металургійного комплексу. Експорт руди відносно вересня впав на 286 тисяч тонн до 1,06 млн тонн (-21%), чавуну експортували – на 127 тисяч тонн до 72,2 тисячі тон (-63%). Качка зазначив, що для руди – це найнижчий показник з початку року. Натомість експорт прутків вийшов на довоєнний рівень і становив у жовтні 65 тисяч тон. 

“Загалом тенденції в металургії, на жаль, і далі похмурі”, – додав Качка. Це пов’язано з тим, що найбільші підприємства українського ГМК, зокрема – Азовсталь та ММК Ілліча, були зруйновані російськими окупантами, або ж розташовані тимчасово окупованих територіях.

Щодо іншої головної статті українського експорту, зернових, у жовтні обсяг вивезеної пшениці зріс на 9,7% до 1,96 млн тонн. Кукурудзи також продали дещо більше – 2,2 млн тонн (+2,7% проти вересня). На противагу таким результатам до 669 тисяч тонн (-23%) зменшився експорт ріпаку через завершення збирання врожаю.

Крім того, у жовтні спостерігалося падіння експорту олії на 10,3% до 454 тисяч тонн, при цьому експорт насіння соняшнику зріс до 308 тисяч тонн зі 180 тисяч тонн у вересні. Експорт шроту, який є важливою статтею прибутку для олійно-жирової галузі, зріс на 9,8% до 390 тисяч тонн. 

Попри падіння в обсягах, зазначає Качка, соняшникова олія залишилася лідером за виручкою – 502 млн доларів – на 14,9% менше, ніж у вересні.

Новини

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

ВСІ НОВИНИ ⇢