Вінниця запускає приватний індустріальний парк AgroFoodTech з переробки агропродукції

Економіка Новини
Вінниця запускає приватний індустріальний парк AgroFoodTech з переробки агропродукції

Вінницька міська влада 10 листопада підписала угоду з керуючою компанією Uparks, яка передбачає створення екологічно чистого аграрно-харчового кластеру AgroFoodTech в одному з місцевих індустріальних парків. Кластер дозволить переробляти агропродукцію, яка вирощуються у Вінницькій області, збільшить додану вартість та створить додаткові робочі місця.

Про це розповів мер Вінниці Сергій Моргунов під час Київського міжнародного економічного форуму 17 листопада.

“Вінницька область є одним з аграрних регіонів. Створення доданої вартості на аграрну продукцію важливо для нашої економіки”, – зазначив Моргунов.

За його словами міська влада Вінниці постійно шукає інструменти для створення переробних підприємств в місті. Так, за три роки з міського бюджету було витрачено 106 млн грн на обладнання трьох працюючих в місті індустріальних парків.

Крім того, міська влада працює над підведенням комунікацій в індустріальні парки: подачі електроенергії, газу, води та облаштування каналізації. Для персоналу релокованих зі сходу підприємств влада допомагає знаходити житло. Також вінницькою інновацією стала компенсація відсотків по кредитах з міського бюджету для розвитку підприємств.

“Ми компенсуємо половину з відсотків по кредитах. В перший рік – 75%, у другий рік – 50%, третій рік – 25%. На ці цілі в бюджеті на 2023 рік закладено 5 млн грн. Але, звичайно, для нас важливі різні механізми підтримки на центральному рівні, наприклад розширення потенційних учасників для програми пільгового кредитування 5-7-9”, – каже мер Вінниці.

За його словами, не маленьке місто Вінниця змогло виділити суму для облаштування індустріальних парків протягом трьох років. Для міст з невеличкими бюджетами такі інвестиції можливі лише протягом довгого періоду. Тому без залучення центральної влади такі проєкти для малих міст будуть дуже складними.

“Нам потрібна програма повоєнної індустріалізації з підтримки українських підприємств. Тільки внутрішній вітчизняний інвестор найбільше зацікавлений в тому, щоб наша країна розвивалась”, -каже Моргунов. Політика міської влади Вінниці з розбудови трьох індустріальних парків з 2015 року дала свої результати. Зараз резидентами цих парків є компанія холодильного машинобудування UBС Group та підприємство HEAD з виробництва зимового спортивного обладнання. Загалом ці два інвестори здатні забезпечити близько 2000 робочих місць.

Новини

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

ВСІ НОВИНИ ⇢