Через проблеми з електрикою в Україні зростає попит на бензин

Новини ТЕК
Через проблеми з електрикою в Україні зростає попит на бензин

Українські нафтотрейдери минулого тижня помітили нетипове збільшення попиту на всі марки нафтопродуктів, зокрема на бензин, що може бути пов’язано з активним використанням генераторів і переформатуванням роботи найбільших роздрібних мереж країни – “Привату” й “Укрнафти”.

За даними “Консалтингової групи “А-95”, ціна на дизельне пальне в дрібному гурті за тиждень зменшилась на 0,25 грн – до 49,50 грн за літр, пише галузеве видання enkorr.

У свою чергу, вартість бензину марки А-95 у гурті підросла на 0,25 грн – до 40,75 грн/л, коливаючись у діапазоні 39-42,5 грн/л. При цьому вартість бензину А-92 за тиждень не змінилася і тримається на рівні 40,5 грн/л.

“На цю мить ресурсу вистачає, проте ситуація з наповненням ринку в подальші місяці може бути складною через нестачу пального за кордоном”, – каже один із опитаних трейдерів. На його думку, саме ресурсні проблеми утримують ціни на сталому рівні, незважаючи на просідання котирувань (на $80 і $100 за тонну для бензину й ДП відповідно).

За даними enkorr, трейдери відзначають зростання роздрібних продажів, причому як дизпалива, так і бензинів.

Глобальним чинником зростання попиту учасники ринку вважають збільшення парку генераторів через відключення електроенергії та їх активне використання.

“Такий попит абсолютно нетиповий для листопада, єдиний чинник – генератори. Трагедії немає, але це трохи несподівано”, – розповів співрозмовник.

“Ми не готові до такого збільшення, починає “рватись” графік постачання, перспективні добові запаси зменшуються. Активно шукаємо додаткові партії в Європі”, – зазначив один із трейдерів.

Він не виключив, що на тижні ціни на АЗС можуть дещо зрости, щоб спробувати пригасити попит на період контрактування додаткових обсягів.

За даними одного зі співрозмовників видання, тиск на оптовий ринок також здійснювала “Укрнафта”, яка після “націоналізації” втратила постачальника пального у вигляді групи “Приват”. На користь цієї інформації говорить зникнення з вільного продажу на заправках “Укрнафти” бензинів. “Характерно, що бензин на ринку зараз шукає як “Укрнафта”, так і “приватівці”, – каже один із трейдерів. Це також вказує на чинник зростання попиту, коли мережа виявилась не готовою до цього.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢