Зеленський закликав ЄС збільшити імпорт електроенергії в Україну

Новини ТЕК
Зеленський закликав ЄС збільшити імпорт електроенергії в Україну

Президент Володимир Зеленський наголосив на необхідності аварійної підтримки України з боку європейської енергосистеми. Про це він сказав у виступі на Міжнародній конференції “Солідарність з українським народом”, організованій спільно Францією та Україною.

“Ключове завдання — зберегти основну енергосистему України, гарантувати її стабільну роботу попри російські намагання зробити Україну найтемнішим місцем в Європі. Саме тому потрібний такий формат. Тут і зараз ми маємо узгодити конкретні речі, які не тільки допоможуть Україні вистояти взимку, а ще й максимально наочно доведуть будь-яким антидемократичним, антиєвропейським силам, і в першу чергу – росії, що Європа навчилася не допускати катастрофи і захищати своїх людей”, – звернувся Зеленський до учасників конференції.

Він озвучив кілька пунктів, реалізація яких допоможе Україні зберегти свою енергосистему.

Зокрема, за словами Зеленського, Україна потребує кількох категорій обладнання – трансформатори, обладнання для відновлення високовольтних мереж, газотурбінні і газопоршневі енергоблоки.

“Друге: як мінімум до завершення цього опалювального сезону в Україні ми потребуємо аварійної підтримки з боку європейської енергосистеми. Тобто постачання електрики з країн Євросоюзу в Україну. Обсяг — до двох гігават. Щоб це стало можливим, необхідне рішення євромережі операторів системи передачі електрики збільшити імпортну потужність. Така підтримка постачанням електрики може коштувати близько 800 мільйонів євро в поточних цінах. Це суттєво. Але суттєво менше, ніж може коштувати нам усім блекаут в Україні. Тож я закликаю вас зробити одним із конкретних результатів цієї конференції погодження усіх рішень для такої підтримки України – постачанням електрики з країн ЄС”, – зазначив глава держави.

Окрім того, він зауважив, що через руйнацію терористами електростанцій, Україна змушена використовувати більше газу цієї зими, ніж це передбачалося.

“І як наслідок — ми потребуємо підтримки та закупівлі близько 2 мільярдів кубометрів газу. Це також необхідний елемент нашої стабільності, який потребує вашого лідерства”, – зазначив глава Української держави.

За його словами, коли буде гарантована енергостійкість України в увесь цей зимовий період, коли буде гарантовано, що не з’являться нові хвилі масової міграції з нашої країни до ваших країн, буде гарантовано і те, що росії не допоможуть жодні удари, жодні блекаути, жодні пошуки зброї десь там в Ірані чи інших місцях, росії доведеться думати, як зупинити агресію.

Новини

19 Квітня 2024

Україна отримала від Німеччини енергообладнання на понад 800 тис євро

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

ВСІ НОВИНИ ⇢