ЄС працює над збільшенням обсягів експорту електроенергії в Україну – фон дер Ляєн

Економіка Новини
ЄС працює над збільшенням обсягів експорту електроенергії в Україну – фон дер Ляєн

Європейський Союз працює над збільшенням обсягів електроенергії для експорту в Україну, Молдову та інші країни Європи. Про це заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на міжнародній конференції “Солідарність з українським народом” у Парижі.

“Європейський Союз працює над тим, щоб збільшити обсяг електроенергії, яку ми можемо продавати в Україну, Молдову та решту країн Європи. Це дуже важливо, оскільки потрібно підтримувати функціональність українських електромереж, попри російські бомби”, – сказала фон дер Ляєн.

За її словами, нещодавно надано 40 великих генераторів для 30 лікарень у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях, а раніше 800 генераторів були доставлені по всій країні.

Фон дер Ляєн також нагадала, що від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну ЄС та країни-члени надали Україні бюджетну підтримку на понад 19 мільярдів євро, і наразі вирішується питання про продовження фіндопомоги у 2023 році.

“Вчора ввечері погодили виділення 18 мільярдів євро для України. Це 1,5 мільярда євро кожного місяця, – це буде стабільний притік грошей, пряма бюджетна підтримка. Я вдячна прем’єр-міністру (Чехії Петру) Фіалі за лідерство в цих переговорах як головуючого в ЄС”, – сказала президент Єврокомісії.

Вона також наголосила на необхідності координації міжнародних зусиль для прискорення та підвищення ефективності практичної допомоги для України.

“Вчора на зустрічі G7 ми вирішили започаткувати Платформу з відновлення разом з Україною, нашими міжнародними партнерами, міжнародними організаціями та фінансовими інституціями. Платформа почне працювати вже наступного місяця. Європейська комісія разом з Україною створять її секретаріат. Платформа дозволить надавати негайну допомогу просто зараз, і згодом ми будемо продовжувати роботу із сталої відбудови країни, яка сприятиме інвестиціям та реформам на шляху України до членства в ЄС”, – зауважила президент Єврокомісії і закликала держави-учасниці конференції визначити контактних осіб і делегувати персонал для організації роботи секретаріату.

Крім того, за словами фон дер Ляєн, у межах так званого Паризького механізму буде створений спеціалізований транспортний хаб на території Польщі для вирішення логістичних завдань у доставленні в Україну енергетичної, гуманітарної та іншої допомоги.

“Ми створюємо новий хаб у Польщі, який набуде оперативної спроможності вже цього тижня. Він являє собою мережу складських приміщень, звідки товари будуть швидко доставлятися в Україну… Ми готові профінансувати як ці складські приміщення, так і транспорт з Польщі до України”, – сказала фон дер Ляєн.

Вона також наголосила: “Ця агресивна війна путіна провалилася, головним чином, з двох причин. Перша – це мужність та стійкість українського народу, неймовірна і вражаюча. Друга причина – це вражаюча єдність міжнародного співтовариства. Тож залишаймося сильними у цій єдності. Ми будемо стояти поряд з Україною і будемо буквально нести для неї світло”.

За її словами, росія навмисно обстрілює цивільну інфраструктуру, намагаючись паралізувати Україну на початку зими.

Сьогодні у Парижі відбувається міжнародна конференція “Солідарність з українським народом”, організована спільно Францією та Україною. Мета зхаоду – об’єднати партнерів, донорів, багатосторонні інституції та неурядові організації, щоб надати підтримку українському народу.

Новини

16 Квітня 2024

Обсяг металобрухту на майданчиках Міноборони до кінця року може сягнути 200 тисяч тонн

Металургійна промисловість Європи потребує 5 млн тонн водню на рік для декарбонізації

МВФ прогнозує зростання ВВП України цьогоріч до 3,2%

Поляки розблокували пункт пропуску Долгобичув-Угринів

Зеленський підписав закон про мобілізацію

Бронювання працює неефективно: кожен шостий працівник мобілізований – Петрук

Акціонери US Steel схвалили злиття з Nippon Steel

Компанія Дерипаски втратить 36% експорту внаслідок нових санкцій США та Великої Британії 

Українські металургійні компанії у березні скоротили експорт напівфабрикатів на 38,7%

Києву загрожують відключення світла за графіком – ДТЕК

Польська JSW скоротить видобуток вугілля на 850 тисяч тонн

АМКР збільшив виплавку сталі на 93% 

За три місяці китайські металурги відвантажили за кордон 25,8 млн тонн сталі

Майже 19 тисяч компаній переїхали по Україні від початку великої війни

Споживання сталі в Україні впало на чверть у 1 кварталі

Нафтогаз готовий викупити весь газ, запропонований українськими видобувниками

ВСІ НОВИНИ ⇢