Уряд очікує падіння економіки на 3-9% у 2023 році – Шмигаль

Економіка Новини
Уряд очікує падіння економіки на 3-9% у 2023 році – Шмигаль

Уряд очікує падіння економіки України на 3-9% у 2023 році після скорочення ВВП більш ніж на 30% цього року за найгіршим сценарієм, який передбачає продовження авіаударів росії по енергетичних об’єктах країни. Про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав в інтерв’ю Bloomberg.

“Якщо російські війська продовжуватимуть терористичні атаки, то наш ВВП може знизитися від 3 до 9 відсотків на рік”, – зазначив він.

Якщо атаки на енергетичну інфраструктуру України припиняться, економіка може продемонструвати невелике відновлення, додав очільник уряду.

Шмигаль зазначив, що за попередніми оцінками потреби України у відновленні після російських атак до кінця року сягнуть близько 750 мільярдів доларів. Оскільки енергетична інфраструктура України зазнає постійних обстрілів російськими ракетами та дронами, це збільшує потреби у відновленні в частині трансформаторів, генераторів та іншого енергетичного обладнання.

«російські заморожені активи повинні стати основою майбутнього фінансування відновлення української інфраструктури, українського бізнесу… Але ми ще не рахували вартість збитків бізнесу або втрат наших підприємств. Ми не враховували всіх руйнувань на окупованих територіях», – сказав прем’єр.

Також він зазначив, що Україна має потужну підтримку з боку партнерів. Зокрема є домовленість про 18 мільярдів євро від ЄС, також ведуться аналогічні перемовини з МВФ та США. Він згадав домовленості, досягнуті на вчорашній конференції у Парижі.

Як повідомляв Укрінформ, завтра, 15 грудня, рішення щодо виділення для України 18 млрд євро голосуватиметься у другому читанні під час пленарного засідання Європейського парламенту у Страсбурзі за терміновою процедурою.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна отримає мільярд євро допомоги, переважно на енергетичну сферу. Є рішення щодо нових пакетів допомоги Україні у низці країн.

Новини

21 Грудня 2023

США посилять контроль за дотриманням стелі цін на експорт російської нафти

Питання авіасполучення зрушить з мертвої точки у 2024 році – Данілов

СОТ винесла рішення проти Туреччини у суперечці про мита на метали зі США

Україна у листопаді скоротила імпорт довгого прокату на 45% 

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

ВСІ НОВИНИ ⇢