Росія продовжує експортувати металопродукцію до країн ЄС в обхід санкцій – Риженков 

Металургія Новини Теми дня
Росія продовжує експортувати металопродукцію до країн ЄС в обхід санкцій – Риженков 

Незважаючи на вісім пакетів санкцій, ухвалених Європейським союзом, у Росії все одно залишається лазівка, яка дозволяє їй експортувати металопродукцію до країн ЄС. При цьому вона забирає ринки у компаній, які відмовляються фінансувати агресію РФ. Тому всі лазівки у санкціях мають бути закриті. Про це розповів генеральний директор Групи “Метінвест” Юрій Риженков в інтерв ю італійській газеті Corriere della Sera, інформує  Цензор.НЕТ.

“Європейські імпортери купують напівфабрикати з РФ за дуже зниженими цінами. І мають перевагу перед іншими виробниками в Євросоюзі, зокрема перед Метінвестом, які відмовляються купувати у росіян. Виходить, що Росія несправедливо забирає частки ринку у європейських виробників, які відмовляються спонсорувати російську економіку. Сподіваюся, ця санкційна лазівка буде закрита у наступних двох пакетах”, – наголосив Риженков.

Він уточнив: найбільшими імпортерами російської сталі традиційно є компанії Бельгії та Італії, і на те є причини – наприклад, у Бельгії працює російське дочірнє підприємство, яке виробляє сталь.

“Я здивувався б, якби вони не використовували цю лазівку для ввезення своїх напівфабрикатів. Але насправді, залишаючи цю лазівку, ЄС фактично ставить у невигідне становище сумлінних європейських виробників, які не хочуть спонсорувати агресію та своїх гравців, які хочуть підтримати Україну. Тому ми вважаємо, що було б краще, якби цю лазівку було закрито”, – резюмував Риженков.

Як відомо, ще в рамках четвертого пакета санкцій Євросоюз з 1 квітня 2022 року заборонив імпорт із Росії сталевих продуктів – прокату та труб. Восьмий пакет санкцій нібито мав розширити введені раніше обмеження, проте пізніше стало очевидним, що введені санкції не вплинуть на експорт російської металопродукції: під заборону потрапили чорні метали та вироби з них, при цьому обмеження не стосуються чавуну та феросплавів. Крім того, нові обмеження на імпорт стали набирають чинності з 30 вересня 2023 року, а окремих сталевих напівфабрикатів – з 1 квітня, і навіть з 1 жовтня 2024 року.

Раніше міністр економіки України Юлія Свириденко заявила, що вся без винятку російська металургійна продукція має опинитися під санкціями, а українським металургам слід надати доступ до американського та європейського ринку.

Новини

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢