Світове використання вугілля сягнуло рекордних позначок

Екологія Економіка Новини
Світове використання вугілля сягнуло рекордних позначок

Світове споживання вугілля сягнуло 8 мільярдів тонн за рік та за прогнозами Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) залишиться на цьому рівні до 2025 року, йдеться в новому звіті Coal 2022.

“Вищі ціни на природний газ на тлі глобальної енергетичної кризи призвели до збільшення залежності від вугілля для виробництва електроенергії, але уповільнення економічного зростання водночас призвело до скорочення попиту на електроенергію та промислового виробництва – і виробництво електроенергії з відновлюваних джерел енергії піднялося до нового рекорду”, – йдеться в матеріалі.

В звіті пояснили, що падіння споживання на “зрілих” ринках компенсується стабільним високим попитом у країнах Азії, що розвиваються. Це означає, що вугілля й надалі залишатиметься найбільшим єдиним джерелом викидів вуглекислого газу в глобальній енергетичній системі. Автори також підкреслили, що у Китаї, на який припадає 53% споживання вугілля, хвиля спеки та посуха підштовхнули використання вугілля влітку, щоб задовольнити різкий попит на електроенергію для кондиціонування повітря. Директор з енергетичних ринків і безпеки МЕА Кейсуке Садаморі зазначив, що така тенденція призведе до зростання глобальних викидів.

“Є багато ознак того, що сьогоднішня криза прискорює впровадження відновлюваних джерел енергії, енергоефективності та теплових насосів – і це призведе до помірного попиту на вугілля в найближчі роки. Політика уряду буде ключовою для забезпечення безпечного та сталого розвитку”, – сказав він.

Автори також підкреслили, що три найбільші виробники вугілля у світі – Китай, Індія та Індонезія – досягнуть рекордів виробництва у 2022 році.

Однак у звіті зазначається, що немає жодних ознак стрімкого зростання інвестицій у експортні вугільні проєкти. Це свідчить про обережність інвесторів і гірничодобувних компаній щодо середньо- та довгострокових перспектив вугілля. За прогнозами МЕА, попит на вугілля в країнах з розвиненою економікою в найближчі роки впаде, оскільки відновлювані джерела енергії все більше витіснятимуть його для виробництва електроенергії.

“Проте країни Азії, що розвиваються, мають намір збільшити використання вугілля, щоб сприяти економічному зростанню, навіть якщо вони додають більше відновлюваних джерел енергії. Події в Китаї, найбільшому споживачі вугілля у світі, матимуть найбільший вплив на глобальний попит на вугілля в найближчі роки, але Індія також матиме значне значення”, – йдеться в звіті.

Металургійний експерт Хасан Акбулут у LinkedIn назвав підсумки 2022 року для вугільної галузі, в рамках звіту МЕА:

-глобальне виробництво вугільної електроенергії зростає до рекордного рівня;

-розворот Європи на вугілля є тимчасовим; глобальний попит на вугілля досягне плато до 2025 року, але багато що залежить від розвитку подій у Китаї;

-максимум видобутку вугілля стався в 2022 році;

-міжнародна торгівля вугіллям перебудовується внаслідок санкцій проти росії; напруження на ринках та воєнні дії підняли ціни на вугілля до рекордних рівнів у 2022 році;

-попри рекордні прибутки для виробників, інвестиції у вуглевидобувні активи малі.

Новини

19 Грудня 2023

Туреччина скорочує імпорт нержавіючої сталі

Держприкордонслужба повідомляє про рекордні черги вантажівок на кордонах

Нацбанк підрахував збитки експортерів від блокади кордону

З аеропорту Бориспіль вилетів пасажирський літак

Наступний рік для економіки України буде складнішим – Reuters

ЄС планує виявляти незаконну перевалку російської нафти

ЄС скоротив імпорт українських напівфабрикатів на 11,6%

Споживчі ціни в єврозоні у листопаді збільшилися на 2,4% 

Україна втратила понад 1 млрд євро внаслідок блокади кордону з Польщею

Болгарія заборонила експорт палива з російської нафти

Саудівська Аравія планує різке збільшення виробництва сталі

Новим коридором у Чорному морі пройшли вже понад 300 суден

Метінвест готовий виробляти більше військової продукції за умови державної підтримки

Уряд Великої Британії з 2027 року запровадить свій СВАМ

ЄБРР збільшив капітал на 4 млрд євро для підтримки України

ЄС у жовтні збільшив імпорт залізної руди з України на 9%

ВСІ НОВИНИ ⇢