Прем’єр прогнозує скорочення урожаю у наступному році на чверть

Економіка Новини
Прем’єр прогнозує скорочення урожаю у наступному році на чверть

Урожай на підконтрольних територіях наступного року очікується в обсязі 70-75% від показників 2022 року, незважаючи на негативні чинники в агросекторі країни, спричинені російською військовою агресією. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив у інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

“Цього року було посіяно озимих зернових на 4,8 млн га на підконтрольних територіях. Це приблизно на 40% менше у порівнянні з минулим роком. Ми розраховуємо, що ярих культур навесні засіють більше, щоб компенсувати. Але очевидно, що велика мінна засміченість полів, фактор невизначеності та постійні атаки ворога вплинуть на кількісні показники нашого врожаю наступного року. Це проблематика, яку доведеться вирішувати”, – визнав прем’єр.

Він наголосив, що уряд працює над залученням міжнародної підтримки, що має позитивно вплинути на валовий збір урожаю наступного року.

Зокрема, сільськогосподарська організація ООН (ФАО) вже погодилася надати країні насіннєвий матеріал, який дозволить збільшити загальні площі посівів ярих культур у 2023 році на 30%. Для порівняння, Україна під час посівної-2022 засіяла основними сільгоспкультурами 14,16 млн га земель, або 83,7% показників 2021 року (16,92 млн га).

Шмигаль додав, що у 2022 році агровиробники України отримали портфельні гарантії за кредитами майже на 24 млрд грн, а за програмою “5-7-9” надано 81,2 млрд грн кредитних коштів.

“Підтримуватимемо агросектор і далі, але ресурс у нас обмежений. Тому ведемо переговори про підтримку від ЄС, США, ФАО. З багатьма таких домовленостей уже досягнуто, зокрема, з Єврокомісією, USAID, вони готові фінансувати і грантові програми для підтримки агровиробників та кредитні програми”, – сказав прем’єр.

Шмигаль також наголосив на важливості продовження Стамбульських зернових угод, оскільки морський експорт сільгосппродукції дозволяє виживати українським фермерам та аграріям. Крім того, постачання продукції АПК з України гарантує стабільність геополітичної ситуації в Африці та на Близькому Сході, оскільки українське зерно для багатьох країн є ключовим чинником недопущення голоду.

За даними прем’єра, всього “зерновий коридор” з початку війни дозволив експортувати з України 13 млн тонн агропродукції, тоді як загальний її експорт за цей період склав 32 млн тонн.

“Ми говоримо з ООН про розширення можливості “Зернового коридору”, щоб окрім Одеської області приєднати Миколаївську.Це дозволить збільшити на 2-2 ,5 млн тонн щомісяця спроможність вивезення нашого зерна”, – підсумував Шмигаль.

Новини

19 Квітня 2024

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

Розвиток зеленої енергетики підштовхує світовий попит на мідь

Німеччина готова інвестувати в ключові галузі української економіки

Туск закликав фермерів припинити блокування кордону з Україною

Вже навесні повернуться графіки відключення світла по всій Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢