Міндовкілля готує альтернативний законопроєкт щодо промислового забруднення

Екологія Новини
Міндовкілля готує альтернативний законопроєкт щодо промислового забруднення

Команда Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів спільно з українськими та міжнародними експертами готує альтернативний законопроєкт щодо запобігання промисловому забрудненню.

Документ, серед іншого, має сприяти екомодернізації великих промислових забруднювачів, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

В пресслужбі підкреслили, що альтернативний законопроєкт має також: запровадити системний та послідовний підхід до реформування дозвільної системи у сфері запобігання та зменшення промислового забруднення; підвищити ефективність координації дій між усіма стейкхолдерами, тобто зацікавленими сторонами.

Зазначається, що наразі існує 3 “довоєнні” законопроєкти у сфері запобігання промисловому забрудненню, які нещодавно розглядали нардепи на засіданні Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування: № 6004 “Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення”; № 6004-1 “Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності”; № 6004-2 “Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля”.

В повідомленні наголосили, що ці документи мали б запустити одну з наймасштабніших та найактуальніших реформ в довкіллєвій сфері.

А саме запустити екомодернізацію промисловості та імплементувати положення Директиви 2010/75/ЄС, впровадити найкращі доступні технології та методи управління, що є однією з умов повноцінного членства України у Євросоюзі.

Автори підкреслили, що через повномасштабну війну велика кількість інфраструктурних об’єктів повністю зруйнована, а отже рівень промислового забруднення скоротився.  За даними Київської школи економіки, без повної інформації щодо підприємств на тимчасово окупованих територіях, наразі пошкоджено або зруйновано щонайменше 412 підприємств, з яких 64 — це великі та середні підприємства. 

“Є розуміння, що промисловість відбудовуватиметься наново й логічно це робити вже з урахуванням сучасних “зелених” технологій.

Тому й актуальність реформи промислового забруднення, а фактично “зеленого” відновлення залишається”, – наголосили в повідомленні.

Зазначається, що над впровадженням реформи зменшення та контролю промислового забруднення працювали як українські, так і міжнародні експерти, зокрема Німеччини, Чехії, Латвії. Документ мають представити на розгляд комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування на найближчому засіданні.

Новини

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

Вступ України обійдеться Євросоюзу у кругленьку суму – Deutsche Welle

Підвищення акцизу на пальне стане ударом для всіх українців

Австрійська влада застерігає Raiffeisen bank від угоди з Дерипаскою – Reuters

У квітні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності

Україна вийшла на довоєнні показники експорту – Свириденко

Samarco, Vale та BHP запропонували сплатити 25 млрд дол штрафу за прорив дамби в 2015 році

Acciaierie d’Italia планує у майбутньому виробляти 6 млн тонн сталі на рік

Сенат США підтримав заборону на імпорт російського урану

Ціна на залізну руду в поточному році перевищить $100/тонна

ВВП у ЄС зріс на 0,3% 

Держбюджет у квітні отримав майже 154 млрд грн податків 

В Yasno жаліються, що кияни не сплачують рахунки за електрику

ВСІ НОВИНИ ⇢