Експерти очікують падіння економіки ЄС через енергокризу

Економіка Новини ТЕК
Експерти очікують падіння економіки ЄС через енергокризу

Наступного року економіка єврозони скоротиться, оскільки висока інфляція та потенційна нестача енергії спричиняють скорочення виробництва та спровокують погіршення ситуації на ринку праці.  Про це свідчать дані опитування економістів, проведеного Financial Times, передає Forbes.

Майже 90% із 37 опитаних економістів заявили, що, на їхню думку, єврозона вже перебувати в рецесії, і більшість прогнозує скорочення валового внутрішнього продукту протягом усього наступного року.

Більшість економістів заявили, що, на їхню думку, Європа пережила найгіршу зі своїх енергетичних криз, спричинених вторгненням Росії в Україну. Мʼяка осінь дозволила зберегти потужності газосховищ майже на повну потужність.

Однак багато хто побоюється, що перспектива нормування енергії може повернутися наступного року, особливо якщо ця зима буде надзвичайно холодною, що призведе до виснаження запасів, або якщо потоки газу з Росії ще більше скоротяться у 2023 році.

Європейським країнам вдалося знизити свою залежність від імпорту російського газу, звернувшись до Норвегії, США та Близького Сходу, а також переключившись на альтернативні джерела енергії. Але економісти попереджають, що без постачання з Росії набагато складніше поповнити найважливіші сховища газу в Європі напередодні наступної зими.

Очікується, що спад економіки в поєднанні зі значно вищою вартістю іпотечних кредитів у Європі викличе різкий розворот на ринку житла в регіоні. У середньому, за прогнозами економістів, ціни на житло в єврозоні наступного року впадуть на 4,7%.

Економісти прогнозують, що економіка єврозони скоротиться трохи менш ніж на 0,01% наступного року. Це більш песимістично, ніж Європейська комісія та ЄЦБ, які передбачали, що економіка блоку зросте на 0,3% та 0,5% наступного року відповідно.

На думку економістів, інфляція в єврозоні залишатиметься вищою за цільовий рівень ЄЦБ у 2% ще як мінімум два роки. У середньому вони очікують, що ціни зростуть трохи більше ніж на 6% у наступному році та майже на 2,7% у 2024 році.

Очікується, що наступного року зростання заробітної плати становитиме 4,4%, що нижче за прогноз ЄЦБ на рівні 5,2%. У середньому, за прогнозами економістів, безробіття зросте з рекордно низького рівня єврозони у 6,5% у жовтні до 7,1% наприкінці наступного року.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢