Ввантажообіг морських портів за підсумками 2022 року скоротиться утричі

Новини Транспорт
Ввантажообіг морських портів за підсумками 2022 року скоротиться утричі

Через повномасштабне вторгнення Росії до України очікуваний вантажообіг морських портів за підсумками 2022 року скоротиться утричі порівняно з минулим роком – до 50,8 млн тонн.

Таку оцінку озвучив в.о. голови ДП “Адміністрація морських портів України” Олексій Востріков в інтерв’ю Портам України.

При цьому Востріков зазначив, що очікувана перевалка дунайських портів порівняно з минулим роком зросте в рази, зокрема Ізмаїльського порту – більш ніж удвічі, до 8,6 млн тонн, Ренійського порту – вп’ятеро, до 6,9 млн тонн, порту “Усть-Дунайськ” – у 12,2 раза, до 783 тис. тонн.

Щодо портів Великої Одеси він додав, що перевалка усіх номенклатур вантажів велася тільки до 24 лютого. Із серпня, після відкриття зернового коридору, порти “Одеса”, “Чорноморськ” і “Південний” частково відновили свою роботу на відвантаження зернових.

Очікується, що у 2022 році Одеський порт скоротить вантажообіг майже втричі – до 7,7 млн тонн, Чорноморський порт – у 2,2 разу, до 11,7 млн тонн, “Південний” – у 3,5 разу, до 15,2 млн тонн.

Вважаю, що колективи портів відпрацювали максимально ефективно та професійно, швидко адаптуючись до нових реалій, у цих складних і небезпечних для життя умовах вони продовжували виконувати свої обов’язки”, – наголосив керівник АМПУ.

Після початку повномасштабного військового вторгнення у лютому Росія заблокувала українські чорноморські порти, внаслідок чого на експорт не надійшли понад 20 млн тонн збіжжя.

На початку травня Міністерство інфраструктури видало наказ про закриття морських портів “Бердянськ”, “Маріуполь”, “Скадовськ” та “Херсон”, які розташовані на окупованих Росією територіях Запорізької, Донецької та Херсонської областей, до відновлення над ними контролю.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти “Одеса”, “Чорноморськ” і “Південний” для експорту зерна та добрив.

Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. На зустрічі у Стамбулі у листопаді погоджено продовження дії Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море під егідою ООН ще на 120 днів – до середини березня 2023 року.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢