З 1 січня рівень локалізації для окремих груп товарів збільшується до 15%

Економіка Машинобудівництво Металообробка Новини Теми дня
З 1 січня рівень локалізації для окремих груп товарів збільшується до 15%

З 1-го січня рівень локалізації збільшується до 15% для окремих груп товарів: таких як міський і залізничний транспорт, комунальна і спеціальна техніка, енергетичне обладнання тощо. Про це повідомив заступник глави парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський на своїй стоніці у Facebook.

Як відомо, закон щодо цієї вимоги був прийнятий ще в грудні 2021 року, а запрацював з 14 липня 2022. Тепер вимога до рівня місцевої складової буде зростати кожного року на 5%, поки не дійде до 40%.

Д.Кисилевський нагадав, що частка товарів зі ступенем локалізації менше 15% складає близько 400 позицій, або 20%. “Виробникам цих товарів варто подумати про збільшення місцевої складової для участі в державних закупівлях. Всім іншим достатньо оновити реєстрацію своїх товарів, бо ступінь їх локалізації це дозволяє”, – зауважив він.

Крім того більше 750 позицій в реєстрі мають частку місцевої складової вище 40%. Це найвищий рівень, який вимагатиме закон за декілька років.

“Аналіз реєстру, який ми зробили, свідчить що у багатьох товарних позиціях наявна неабияка конкуренція. Наприклад, дизель-генератори зареєстрували 58 компаній, насоси та компресори – 24 підприємства, а спеціальну вантажну техніку – понад 30”, – підкреслив Д.Кисилевський.

Він також звернув увагу на те, що вимога до місцевої складової при закупівлі товарів за гроші платників податків практикується і в Євросоюзі, і в США, і в багатьох інших країнах. Вона покликана дати ринок збуту місцевим виробникам для збереження в країні доданої вартості, робочих місць, податків.

“При тому, вимога до локалізації, згідно діючих міжнародних договорів, ніяк не обмежує конкуренції виробників, розташованих в країнах наших головних союзників – США та ЄС.

Чим більше грошей ми витратимо на українські товари, тим стійкішою буде наша економіка, тим більше ресурсів ми зможемо дати ЗСУ для відсічі окупантам”, – резюмував Д.Кисилевський.

Новини

19 Квітня 2024

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

Розвиток зеленої енергетики підштовхує світовий попит на мідь

ВСІ НОВИНИ ⇢