У минулому році Україна скоротила видобуток газу на 6%

Новини ТЕК
У минулому році Україна скоротила видобуток газу на 6%

Упродовж 2022 року Україна видобула близько 18,5 млрд кубометрів природного газу, що на 6% менше, ніж роком раніше (19,8 млрд кубометрів). Це найнижчий показник видобутку за останні 20 років.

Про це свідчать попередні розрахунки ExPro, пише “БізнесЦензор“.

Основна причина скорочення видобутку – повномасштабна війна, яку РФ розпочала в Україні наприкінці лютого 2022 року. Окупація частини території України (особливо Харківської області) негативно вплинула на видобуток газу в цих регіонах та прифронтових зонах.

Найбільшим газовидобувним підприємством країни залишається АТ “Укргазвидобування”, яка минулого року видобула 13,2 млрд куб. м газу, на 3% менше, ніж роком раніше.

ПАТ “Укрнафта” минулого року скоротила видобуток природного газу на 7% – до 1 млрд куб. м. Головними причинами скорочення видобутку є старі родовища та практично відсутність інвестицій у газовидобуток.

Приватні компанії за підсумками року показали найбільше падіння – до 4,3 млрд куб м, на 15% менше, ніж минулого року. Відчутне падіння видобутку приватними компаніями пов’язано з рядом причин, основна з яких – війна.

У зв’язку з війною споживання природного газу в країні відчутно впало, у деякі місяці практично вдвічі у порівнянні з попереднім роком. Ринок збуту для приватних компаній сильно звузився, а експорт газу внутрішнього видобутку залишається під забороною. Враховуючи це, компанії накопичували запаси у підземних сховищах – понад 1,2 млрд куб. м газу на початок грудня.

Крім того, з березня до серпня рента на видобуток природного газу в Україні була прив’язана до цін на європейських хабах, де газ торгувався у рази дорожче. На фоні різкого падіння доходів, а також труднощів з реалізацією газу, приватні видобувні компанії практично зупинили інвестиції у газовидобуток.

Водночас із серпня базис для розрахунку ренти прив’язали до цін на внутрішньому ринку, що дозволило компаніям стабілізувати ситуацію. Очікується, що у наступний рік компанії зможуть підвищувати видобуток газу, хоча проблеми з його реалізацією все ще залишаються.

Новини

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

ВСІ НОВИНИ ⇢