Головні завдання для врятування ГМК – розблокування портів та зниження фіскального тиску, – Біленький 

Металургія Новини Теми дня Точка зору
Головні завдання для врятування ГМК – розблокування портів та зниження фіскального тиску, – Біленький 

Гірничо-металургійна галузь переживає важку кризу, тож головними завданнями для влади у 2023 році лишаються ті, що не були виконані у році минулому. Передусім йдеться про розблокування портів та відновлення експорту металургійної продукції, а також про зниження фіскального тиску. Про це заявив голова Федерації металургів Україні Сергій Біленький.

“Головні завдання для галузі та влади у 2023 році лишаються тими ж, що не були виконані у році минулому. Насамперед – це докладення зусиль на всіх рівнях, у тому числі дипломатичному, щоб нарешті розблокувати морський експорт металопродукції. Адже на сьогодні у нас є певні угоди на постачання аграрної продукції, проте продукція нашого ГМК є заблокованою. Через це Україна втрачає сотні мільйонів доларів щомісяця, які могла б отримувати”, – акцентував Біленький.

Окрім того, дуже важливо все ж прийняти законодавчі зміни, які хоча б на період дії воєнного стану та кілька місяців після його завершення могли б послабити податкове навантаження на підприємства, зауважив голова ФМУ.

“В першу чергу йдеться про зниження рентних платежів, екологічних податків та податків на фонд оплати праці: зараз величезна кількість наших працівників фактично не працює і перебуває у простої, водночас їм сплачується частина зарплати, хоча підприємства нічого не виробляють. Тому варто було б вжити якихось заходів з боку держави”, – пояснив Біленький.

Ще одним ключовим питанням для влади є посилення роботи на міжнародному рівні, щоб добитися введення санкцій проти всіх видів продукції ГМК держави-агресора – це забере у Росії можливість заробляти, а Україні дасть змогу розширити присутність на світовому ринку, підкреслив Біленький.

Як відомо, за час війни у ГМК України зафіксоване падіння виробництва на 70% та повна втрата 40% виробничих потужностей. Це робить галузь найбільш постраждалою в Україні. При цьому гірничо-металургійний комплекс – це одна з бюджетоутворюючих галузей, і за умови надання допомоги від держави, він може стати драйвером української економіки.

Новини

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

ВСІ НОВИНИ ⇢