Облгази Фірташа звинувачують у рейдерстві Нафтогаз

Економіка Новини
Облгази Фірташа звинувачують у рейдерстві Нафтогаз

Облгази, що входять до структури Регіональної газової компанії (РГК) Дмитра Фірташа, звернулися із заявою до міжнародних інституцій, в якій звинувачують у спробі рейдерства державного монополіста НАК “Нафтогаз України”. Відповідна заява опулікована окремими облгазами, а також розіслана у ЗМІ самою РГК.

Так, зокрема, про спробу рейдерського захоплення заявляють АТ «Харківгаз» та АТ «Дніпрогаз».

“Чиновники державного монополіста НАК «Нафтогаз України» намагались провести збори акціонерів у нелегітимний спосіб з метою змінити голову та членів правління АТ «Харківгаз» і АТ «Дніпрогаз». Звертаємо увагу міжнародних партнерів, представництва ЄС в Україні, представників посольств Великої Британії, Сполучених Штатів Америки, та міжнародних фінансових організацій – ЄБРР, МВФ, Світового банку та Секретаріату Енергетичного співтовариства на незаконні дії чиновників НАК «Нафтогаз України», які користуючись війною порушують базові права, гарантовані Конституцією України”, – йдеться в заяві.

“Вважаємо, що спроби рейдерського захоплення підприємства критичної інфраструктури можуть призвести до дестабілізації ситуації в прифронтовому регіоні, а також створюють напружену атмосферу в трудовому колективі”, – йдеться також в заяві.

Як уточнюють в РКГ, ці дії є “продовженням пролобійованої Нафтогазом фіктивної справи ДБР щодо плати за користування газорозподільними мережами, яка не має юридичних перспектив. І немає жодного відношення до корпоративних прав власності на АТ «Харківгаз» і АТ «Дніпрогаз»”.

Наприкінці травня 2022 року за клопотанням ДБР суд передав до управління АРМА заарештовані приватні корпоративні права на 26 обласних та міських операторів газорозподільних систем. 

Підставою для такого рішення стала справа Державного бюро розслідувань щодо стягнення орендної плати з облгазів за право користування газовими мережами. Збитки держави оцінили в майже 1,5 млрд грн.

У вересні ексголова правління “Нафтогазу” підтвердив, що рішення про передачу облгазів в управління НАК було ухвалене, але не реалізоване через спротив РГК.

У вересні НАК “Нафтогаз України” зареєстрував ТОВ “Газорозподільні системи України” (ГРСУ), основним видом діяльності якого зазначено розподіл газоподібного палива через місцеві (локальні) трубопроводи.

Оператори розподілу газу АТ “Харківгаз” та АТ “Дніпрогаз” входять в групу “Регіональна газова компанія”, яку пов’язують з Дмитром Фірташем. Група розподіляє близько 70% газу по всій країні.

.

Новини

17 Квітня 2024

Rio Tinto за підсумками першого кварталу скоротила відвантаження залізної руди

Промвиробництво в ЄС скоротилося на 5,4%

Україна у лютому посіла друге місце за обсягами експорту катанки до США

Газопроводи між Німеччиною та Францією транспортуватимуть водень

Ferrexpo планує збудувати нову сонячну електростанцію

В Україні зросла частка імпортних будівельних матеріалів – дослідження

Споживання цементу в Україні минулого року збільшилося на 17% – Укрцемент

Виробництво сталі у Бразилії за підсумками березня зросло

Україна припинила експорт марганцевих руд

Запоріжсталь за 2 роки спрямувала на підтримку виробництва 1,2 млрд грн 

МВФ прогнозує Україні курс 54 грн/дол

З початку квітня Україна експортувала 3,5 млн тонн морськими шляхами

Росія продовжує нарощувати морський експорт нафти

Україна скоротила експорт титановмісних руд на 44%

Для відбудови Україна потребує залучення американських інвестицій – Шмигаль 

Україна вироблятиме компоненти малих модульних реакторів

ВСІ НОВИНИ ⇢