Нафтогаз вивчає можливість видобутку газу з вугільних пластів

Економіка Новини ТЕК
Нафтогаз вивчає можливість видобутку газу з вугільних пластів

Група Нафтогаз запустила дослідження на Львівщині, його основна мета – пропрацювати технологію та виробничий процес видобутку природного газу з вугільних пластів, про це йдеться в повідомленні НАК “Нафтогаз-України”, повідомляє Мінпром.

Потенційно технологія має значні перспективи. Може допомогти зміцнити енергонезалежність України, збільшити безпеку шахтарів, сприяти євроінтеграційним процесам України та створити додаткові можливості для розвитку місцевих громад.

“Україна має одне з найвищих значень вмісту метану на тонну вугілля (в середньому 2,5 м3/т у Канаді та до 25 м3/т в Україні) та 7-е місце у світі за запасами вугілля. Тому ця технологія у нас має значні перспективи. Наразі тривають дослідні роботи на обраній спільно з ДП «Львіввугілля» ділянці, а наприкінці 2023 року, у випадку успішних результатів досліджень,  ми плануємо повноцінно запустити проект та розпочати буріння”, – розповів голова правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов.

За основу взято досвід застосування технологій із вилучення метану з вугілля (Coal Bed Methane), який вивчили фахівці Групи Нафтогаз на виробничих майданчиках США, Китаю, Канади.

“У світі цю технологію вже давно використовують. До прикладу, в США видобуток метану вугільних пластів перевищує 60 млрд куб. м на рік, що майже втричі більше річного споживання газу в Україні. У нас також є значні перспективи і ми маємо їх використовувати”, – зазначив Олексій Чернишов.

Окрім додаткового внеску для зміцнення енергонезалежності України, технологія допоможе зробити безпечнішим видобуток вугілля.

Метан вугільних пластів впродовж сотень років розглядався виключно як «ворог шахтарів», джерело вибухів і раптових викидів вугілля й породи в шахтах. На боротьбу з ним витрачалися (і витрачаються) значні матеріально-технічні, енергетичні та трудові ресурси. Масштабування ефективної та комерційно вигідної технології видобутку шахтного газу допоможуть зробити сферу загалом ефективнішою.

Крім того, ця діяльність допоможе Україні покращити показники відповідності директивам ЄС щодо зниження емісії шкідливих газів. Видобуток також дасть поштовх для розвитку регіонів, де він здійснюватиметься, адже це додаткові робочі місця та податки у місцевий бюджет.

Дослідження реалізується у співпраці Групи Нафтогаз та ДП «Львіввугілля» у межах державної програми зміцнення енергонезалежності України.

Новини

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

ВСІ НОВИНИ ⇢