Центренерго має виплатити компанії Кропачова 1,3 млрд грн – рішення суду

Економіка Металургія Новини
Центренерго має виплатити компанії Кропачова 1,3 млрд грн – рішення суду

Суд апеляційної інстанції частково задовольнив позов ТОВ “Укрдонінвест Трейдінг” до “Центренерго” та вирішив стягнути з державної компанії на користь позивача 1,26 млрд грн боргу. Відповідне рішення Північний апеляційний госпсуд ухвалив 16 січня, повідомляє Finbalance.

У тому числі суд стягнув на користь ТОВ “Укрдонінвест Трейдінг” 642,5 млн грн боргу за фактично поставлене вугілля, 59,4 млн грн – за його доставку, 3,4 млн грн у якості компенсації 3% річних, 19,3 млн грн пені та 538 млн грн – штрафу за невиконання умов контракту.

Таким чином, суд апеляційної інстанції дещо змінив попереднє рішення Госпсуду Києва у цій справі від 3 липня 2020 року, яким з “Центренерго” на користь ТОВ “Укрдонінвест Трейдінг” було вирішено стягнути 1,44 млрд грн за договором на постачання вугілля від 23 квітня 2019 року.

За даними держреєстру, власником ТОВ “Укрдонінвест Трейдінг” (ТОВ “УДІ Трейдінг”) є підприємець Віталій Кропачов.

Як повідомлялося, у липні 2022 року Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу “Центренерго” та залишив без змін рішення судів попередніх інстанцій, які задовольнили позов пов’язаного із Кропачовим ТОВ “Шахтарськтранс” та вирішили стягнути з державної компанії 369 млн грн заборгованості (з урахуванням пені, інфляційних втрат) за поставлене вугілля.

Крім того, у вересні минулого року Східний апеляційний суд зобов’язав держпідприємство “Вугільна компанія “Краснолиманська” відшкодувати збитки в сумі 1,1 млрд грн ТОВ “Краснолиманське” бізнесмена Віталія Кропачова. Справа стосувалася спроби повернути вугільні пласти державного підприємства, які орендувала фірма Кропачова, у державну власність у 2014-2016 роках.

Після втечі Віктора Януковича і початку війни на Донбасі державна “ВК “Краснолиманська” контролювалася батальйоном “Дніпро-1”, до фінансування якого був причетний Ігор Коломойський. Пізніше шахта стала постачати вугілля для “Центренерго” по невигідній посередницькій схемі через ТОВ “Торгівельний Дім-Ресурс”, підконтрольну народному депутату від БПП Сергію Трегубенку.

У 2015 році його називали “смотрящим” за вугільною галуззю від першого заступника фракції БПП Ігоря Кононенка, давнього бізнес-партнера президента Петра Порошенка. В серпні 2016 року Трегубенка в ролі неофіційного куратора змінив Віталій Кропачов.

Із приходом Кропачова ТОВ “Краснолиманське” і держпідприємство погодилися на відновлення співпраці. Зі зміною влади в 2019 році у фірми, яка за останніми даними держреєстру контролюється Кропачовим через ТОВ “Укрдонінвест”, почалися проблеми. На початку 2021 року Держгеонадра зупиняли дію спецдозволу “Краснолиманське”. Наразі стан цього документу перевірити неможливо. 

Новини

18 Квітня 2024

Держборг України у 2024 році може зрости до 94% – МВФ

Україна має затвердити стандарти з переробки будівельних відходів

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю продукції для оборони стандартам НАТО

ДМЗ виготовив шахтний скіп для рудника Суха Балка

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів

Сьогодні можуть обмежити електропостачання для промисловості в усіх областях

17 Квітня 2024

Rio Tinto за підсумками першого кварталу скоротила відвантаження залізної руди

Промвиробництво в ЄС скоротилося на 5,4%

Україна у лютому посіла друге місце за обсягами експорту катанки до США

Газопроводи між Німеччиною та Францією транспортуватимуть водень

Ferrexpo планує збудувати нову сонячну електростанцію

В Україні зросла частка імпортних будівельних матеріалів – дослідження

Споживання цементу в Україні минулого року збільшилося на 17% – Укрцемент

Виробництво сталі у Бразилії за підсумками березня зросло

Україна припинила експорт марганцевих руд

Запоріжсталь за 2 роки спрямувала на підтримку виробництва 1,2 млрд грн 

ВСІ НОВИНИ ⇢