Інфляція перевищює 26%, третина економіки втрачена -Шмигаль

Економіка Новини
Інфляція перевищює 26%, третина економіки втрачена -Шмигаль

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль оцінює падіння економіки України у 2022 році в понад 30% і очікує зростання на 0,3% цього року. Про це Шмигаль заявив німецькому журналу Spiegel, пише Укрінформ.

“За попередніми оцінками, падіння за 2022 рік становить понад 30%. Третина нашої економіки зникла.Інфляція дещо перевищує 26%”, – сказав глава уряду. Він нагадав, що багато підприємств були фізично знищені, наприклад “Азовсталь”, яке було одним із провідних виробників металу в країні.

Водночас прем’єр назвав важливим те, що попри таке падіння, українська економіка сплатила на 10% більше податків, ніж у 2021 році. Урядовець пояснив це тим, що підприємці відчувають відповідальність і хочуть підтримати армію та країну.

“Усі податки, які ми збирали, йшли на армію. Інша половина бюджету фінансується завдяки допомозі наших партнерів, зокрема Німеччини”, – зауважив Шмигаль.

Оцінюючи перспективи на 2023 рік, глава уряду назвав цифру зростання ВВП 0,3%. Такий прогноз базується на найгірших можливих умовах: що війна триватиме протягом року і що ракетні атаки на енергетичну інфраструктуру продовжуватимуться. Дефіцит бюджету планується на рівні майже 38 мільярдів доларів. Шмигаль поінформував, що Україна отримує 18 мільярдів євро фінансової допомоги від ЄС, ще 10 мільярдів доларів надходять від США. Зараз Київ працює з Міжнародним валютним фондом над новою програмою структурної допомоги, яка розрахована щонайменше на чотири роки та передбачає 16-20 мільярдів доларів.

Говорячи про те, скільки коштуватиме фактична післявоєнна реконструкція, Шмигаль назвав суму від 600 млрд до 750 млрд євро. При цьому він підкреслив, що відбудова не повинна лягати на плечі платників податків у Європі або США, заплатити має агресор. Збитки мають бути відшкодовані за рахунок російських активів, заморожених за кордоном, які сьогодні сягають 350 – 500 млрд доларів. В Україні було конфісковано статки двох російських банків на суму 423 млн євро.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢