Меткомбінати Східної Європи знову запускають доменні печі

Металургія Новини
Меткомбінати Східної Європи знову запускають доменні печі

ArcelorMittal Poland знову вводить в експлуатацію доменну піч №3 на меткомбінаті Dabrowa Gornicza у Польщі. Так підприємство розраховує зберегти обсяги виробництва на час планового ремонту печі №2, який пройде у лютому та березні 2023 р. Потужність печі №2 становить 2,4 млн. т сталі на рік, №3 – 2,3 млн. т.

Домна №3 була зупинена ще у жовтні 2022 р. у зв’язку з різким стрибком цін на енергоносії та загальним звуженням попиту на сталеву продукцію на європейському ринку. ArcelorMittal Poland обіцяла повернути її в роботу в середині грудня, проте пізніше перенесла запуск на січень. Тоді профспілки побоювалися, що повториться та сама ситуація, що була на меткомбінаті ArcelorMittal у Кракові. Там одну з печей «тимчасово» зупинили 2020 р., після чого назавжди вивели з експлуатації.

В Угорщині на меткомбінаті Dunaferr також знову запущено домна №2 потужністю 800 тис. т на рік. Інша піч не підлягає ремонту і вже не використовуватиметься. Тим паче, що сировини для підприємства, як уточнюється, вистачить лише кілька днів роботи навіть однієї домни. Однак у березні 2023 р., ймовірно, відновиться випуск продукції на стані гарячої прокатки з використанням слябів, отриманих від сторонніх компаній.

Dunaferr знаходиться у дуже складному становищі. У серпні і вересні 2022 р. підприємство зупинило роботу через обірвані постачання металургійного коксу від австрійської компанії Donau, що розорилася. У грудні того ж року муніципальний суд Будапешта ухвалив ліквідувати збанкрутілу компанію і призначив заводу тимчасове керівництво.

У лютому 2023 р. уряд Угорщини вирішив протягом наступних шести місяців виплатити компанії 45 млн. євро для закриття заборгованостей із заробітної плати робітникам. Подальша доля меткомбінату все ще під питанням і багато в чому залежить від пошуків потенційних покупців його активів.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢