Титановий бізнес Фірташа скоротив виробництво ільменітового концентрату на 27% 

Економіка Металургія Новини
Титановий бізнес Фірташа скоротив виробництво ільменітового концентрату на 27% 

У 2022 році порівняно з 2021 роком титановий бізнес Group DF скоротив виробництво ільменітового концентрату на 27% до 103,6 тис. тонн. Про це йдеться в повідомленні пресслужби Group DF, передає МінПром.

Також у 2022 році підприємства титанового бізнесу Group DF скоротили видобуток ільменітової руди на 36,8% до 1 798 млн куб. м.

Зазначається, що попри падіння обсягів виробництва, підприємства титанового бізнесу групи за рік майже подвоїли податки у бюджети всіх рівнів – сплачені податки та збори зросли на 49,3% до 185,4 млн гривень.

“На виробничі результати титанового бізнесу вкрай негативно вплинули війна та її наслідки – світова рецесія в багатьох галузях та відповідне падіння глобального попиту на фарби, лаки, вироби з пластмаси, меблі тощо. Концентрат, який виробляється на наших ГЗК, є базовою сировиною для виробництва діоксиду титану. Двоокис титану, своєю чергою, є пігментом і компонентом для виробництва лакофарбових матеріалів, папери, пластмас. Зниження споживання пігменту в світі пов’язане з падінням зокрема будівельної галузі. Світова рецесія та падіння попиту призвели до суттєвого падіння світових цін на титанову продукцію”, – прокоментував керівник департаменту корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

За його словами, значне зменшення обсягів виробництва відбулось із-за зупинки або суттєвого зниження виробництва у найбільших світових виробників пігментного діоксиду титану – таких як Venator, Kronos, Precheza, Chemours, Tronox.

“Вони знизили навантаження потужностей відповідно до зниженого попиту. Дуже логічно, що у всьому світі “просіла” добувна галузь, яка поставляє сировину для виготовлення пігментів. Україна не стала виключенням”, – сказав Арестархов.

За його словами, попит на титанову продукцію у світі та ціни на титановий концентрат та двоокис титану будуть відновлюватись разом з відновленням економік провідних країн.

При цьому виробничі результати титанового бізнесу Group DF у 2023 році будуть напряму залежати від двох взаємопов’язаних факторів – термінів закінчення війни в Україні та терміном виходу глобальної економіки з рецесії.

“Як тільки європейська економіка почне зростати, це позначатиме зростання попиту на концентрат та двоокис титану. Вже зараз ми спостерігаємо відновлення глобальних титанових ринків. Є певні індикатори виходу Європи з кризи. Це дає нам підґрунтя для нарощування обсягів виробництва. Ми дивимося з певним оптимізмом у 2023 та 2024 роки. Є колосальний потенціал ринку і шанс змінити роль України на ньому. Зі вступом в ЕС, Україна, безумовно, буде претендувати на статус нового європейського титанового хаба”, – наголосив Арестархов.

Як повідомляли Українськi Новини, у січні-червні 2022 року порівняно з 1-м півріччям 2021 року титановий бізнес Group DF скоротив виробництво ільменітового концентрату на 5,7% до 62 тис. тонн.

Напрямок видобутку титанового бізнесу Group DF включає два діючі ГЗК (Межиріченський ГЗК і “Валки-Ільменіт”) і два споруджувані ГЗК – Стремигородський ГЗК (Житомирська область) і Мотронівський ГЗК (Дніпропетровська область).

Новини

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢