Уряд розглядає можливість підвищення тарифів на електроенергію

Новини ТЕК
Уряд розглядає можливість підвищення тарифів на електроенергію

Уряд розглядає можливість підвищення тарифів на електроенергію для населення (які нині складають 1,44-1,68 грн за кВт-год) до рівня ринкового тарифу для непобутових споживачів 2-го класу напруги (орієнтовно, 5,5 грн за кВт-год), або ж може встановити нові диверсифіковані тарифи, залежно від обсягу споживання.

Про це повідомив радник прем’єр-міністра, член наглядової ради НЕК “Укренерго” Юрій Бойко, передає Інтерфакс-Україна.

“Проблема існує. Якщо тариф для населення не покриває навіть транспортування електроенергії, то це проблема. Способи її врегулювання лежать на поверхні. Але в період війни непопулярне рішення можна приймати лише за гарантованого та ефективного захисту незахищених верств населення”, – наголосив Бойко.

За його словами, вже напрацьовано низку концепцій зміни тарифів для населення, але остаточного рішення, яку з них приймати, ще немає. 

Він уточнив, що підходи розглядаються різні: зокрема встановлення єдиного тарифу з адресним субсидуванням незахищених верств населення, встановлення кількох тарифів залежно від обсягу споживання.

Бойко зауважив, що на його особисту думку, встановлення кількох тарифів, залежно від обсягів споживання, є недоцільним. Натомість він є прихильником встановлення єдиного тарифу із забезпеченням адресних субсидій малозабезпеченим споживачам в таких обсягах, які дозволяли б зберегти поточний рівень витрат для домогосподарств з оплати електроенергії.

“Ті, хто не зможе платити підвищені тарифи, повинні отримувати адресну субсидію, яка дозволить не змінювати кінцевий обсяг грошей, які вони оплачують за комунальні послуги, порівняно з сьогоднішнім рівнем”, – зазначив він.

Щодо встановлення кількох тарифів залежно від обсягів споживання, Бойко зауважив, що вартість перших кількох десятків кВт-год нічим не відрізняється від вартості наступних, а градація лише ускладнить процес оплати та призведе до зловживань.

Щодо можливого рівня єдиного тарифу, радник прем’єра зазначив, що коридор рішення – від поточного тарифу (1,44 грн кВт-год, 1,68 грн кВт-год) до ринкового тарифу для непобутових споживачів 2-го класу напруги (орієнтовно, 5,5 грн/кВт-год, залежно від постачальника та оператора системи розподілу, до якого приєднано споживача).

“Це, власне, той діапазон, в рамках якого будь-яке рішення буде кращим, ніж існуюче на сьогоднішній день. І відповідно вимагатиме адаптованого підходу до формування адресних монетарних субсидій”, – пояснив Бойко.

При цьому він переконаний, що на сьогоднішній день “Енергоатом” вже не може виконувати спецзобов’язання з постачання електроенергії для населення.

Нагадаємо, чинні тарифи на електроенергію для населення діють до 31 березня 2023 року. Для індивідуальних побутових споживачів тариф становить 1,44 грн за кВт-год при споживанні до 250 кВт год на місяць та 1,68 грн/кВт год – понад 250 кВт год на місяць.

Новини

13 Травня 2024

Керівника та ексголовбуха Полтавського ГЗК судитимуть за несплату податків

Держборг збільшився на $5,7 мільярда 

Невизначеність у системі бронювання може зупинити міжнародні автоперевезення – експерт

Anglo American вдруге відхилила пропозицію BHP про купівлю компанії

ЄС остаточно схвалив торговельний безвіз для України

АМКР у квітні збільшив виплавку сталі на 90%

Через війну великі контейнерні лінії не пускають свої судна до портів України

Експорт арматури із США у березні знизився на 43,1%

У квітні на експорт залізницею відправили 7 млн тонн вантажів

Зима буде складною, труднощі з електропостачанням можуть бути й влітку – Міненерго

Бразильська CSN отримала в I кварталі майже 100 млн дол збитків

З початку року бізнес отримав майже 36 млрд грн пільгових кредитів

Через руйнування росіянами енергетики потрібно вирішувати питання збуту вугілля – Плачков

Китай продовжив антидемпінгові мита на імпорт з нержавіючої сталі

Мінекономіки презентувало каталог індустріальних парків

Сьогодні Україна імпортує рекордний обсяг електроенергії

ВСІ НОВИНИ ⇢