Dragon Capital змінив прогноз для економіки України

Економіка Новини
Dragon Capital змінив прогноз для економіки України

Інвестиційна компанія Dragon Capital покращила прогноз скорочення ВВП України у 2023 році на 4,5 відсоткових пункти, до -0,5% у річному вимірі. Дефіцит електроенергії, викликаний атаками Росії на українську енергетичну інфраструктуру, помітно зменшився в січні і був відсутній з другої декади лютого.

«Ми покращуємо наш прогноз реального ВВП на 2023 рік на 4,5 відсоткових пункти до -0,5% р/р завдяки швидшій, ніж очікувалося, нормалізації ситуації на ринку електроенергії та кращому, ніж очікувалося, показнику ВВП у третьому кварталі 2022 року», – зазначила директор аналітичного департаменту та головна економістка Олена Білан.

Серед ключових факторів, які сприяли прискореному поліпшенню ситуації в енергетиці, відзначають швидкий ремонт пошкодженого обладнання, в тому числі завдяки технічній допомозі іноземних партнерів, відновлення імпорту електроенергії з Європи в середині січня і відносно теплу і сонячну погоду в січні і лютому, яка викликала Раннє повінь і збільшення виробництва сонячної енергії.

«Ми не очікуємо істотного погіршення ситуації в енергетиці принаймні до наступної зими, хоча локалізовані обмеження споживання матимуть місце через необхідність ремонту мережі і в результаті нових російських ракетних атак», – повідомили в Dragon Capital.

Зменшення дефіциту електроенергії сприяло пожвавленню економічної активності. Також в січні спостерігалося збільшення виробництва сталі, видобутку залізної руди і обороту залізничного транспорту, на тлі зниження дефіциту електрики і більш сприятливої зовнішньої кон’юнктури.

Оновлений прогноз компанії також враховує кращий, ніж очікувалося, показник реального ВВП в третьому кварталі минулого року. За даними Держстату, річні темпи падіння економіки в третьому кварталі 2022 року скоротилися до -30,8%, що набагато краще очікуваних -35%. Відзначається, що окремі показники, опубліковані Держстатом на початку цього року, свідчать про часткове відновлення економічної активності в багатьох секторах економіки після різкого падіння в перші місяці війни.

«Враховуючи показник ВВП 3 кварталу і швидке, ніж очікувалося, поліпшення ситуації в енергетиці на початку поточного року, ми очікуємо, що економіка вийде на позитивні темпи приросту річного ВВП з другого кварталу цього року, після падіння на 20% в першому кварталі 2023 року. Як і раніше, наші прогнози ґрунтуються на припущенні, що гаряча фаза війни закінчиться в кінці поточного року», – сказано в повідомленні.

Новини

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢