Україна виграла у Росії суд щодо боргу Януковича

Економіка Новини Теми дня
Україна виграла у Росії суд щодо боргу Януковича

Верховний Суд Великої Британії ухвалив рішення, що справу, яка була ініційована РФ проти України, щодо єврооблігацій на суму 3 млрд дол, випущених у 2013 році під час президентства Віктора Януковича на користь Росії, потрібно направити на судовий розгляд за повною процедурою у відкритому засіданні. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

“Верховний Суд Сполученого Королівства сьогодні дійшов до висновку, що аргументи лінії захисту України щодо примусу, які ґрунтуються на фактах погроз агресії Росії мають бути досліджені за повною процедурою під час відкритого засідання у англійському суді. Постановивши це знакове рішення через більш ніж сім років після того як Росія подала позов проти України до англійського суду, Верховний Суд, що є найвищим судом у системі судів Сполученого Королівства, цим підтримав позицію України, яку Україна вже заявляла багато років поспіль”, – наголосили в Мінфіні.

Зазначається, що Росія через довірену особу намагалась переконати англійський суд постановити рішення на користь Москви, застосувавши скорочену процедуру і тим самим уникнути детального дослідження судом своїх дій.

Зрештою Верховний Суд відхилив прохання Росії та визнав, що аргументи лінії захисту України щодо примусу є спроможними та мають бути належним чином вивчені із дослідженням всіх доказів.

Як зазначив суддя Блер у своєму рішенні суду першої інстанції, позиція захисту України щодо примусу “є однозначно сильною”, і “погрози Росії застосувати силу у 2013 році слід розглядати у контексті реального застосування сили у 2014 році”.

Зазначається, що Верховний Суд наразі не здійснював розгляд фактів незаконної війни РФ проти України, оскільки апеляційний розгляд “відбувався до повномасштабного вторгнення Росії до України у лютому 2022 року”, але суддя Верховного Суду лорд Карнват зазначив, що подальшу поведінку Росії неможливо ігнорувати.

Як наголосили в Мінфіні, наразі Росії доведеться здійснити повне розкриття інформації у справі стосовно дій направлених проти України та “відповісти за свої жахливі вчинки по відношенню до України у процесі відкритого судового розгляду в англійському суді”.

“Тепер на Росію лягає тягар доведення суду, що погрози в сторону України не вплинули на рішення України випустити єврооблігації, що в подальшому були використані Росією як один із інструментів зброї проти України. Верховний Суд зазначив, що Україна досягне успіху у даній справі, якщо не буде доведено зворотного, що тиск Росії не відіграв жодної ролі в рішенні України про випуск єврооблігацій”, – пояснили в міністерстві.

Усі докази будуть представлені суду для вивчення та під пильним наглядом світової спільноти.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢