З кінця 2021 року в ЄС скорочено понад 1 млн тонн алюмінієвих потужностей

Металургія Новини
З кінця 2021 року в ЄС скорочено понад 1 млн тонн алюмінієвих потужностей

До половини європейських потужностей з виробництва алюмінію було скорочено протягом останніх двох років, оскільки різке зростання цін на електроенергію скоротило маржу серед усіх виробників, пише Argus.

Через високі ціни на електроенергію з кінця 2021 року на європейських металургійних заводах було скорочено понад 1 млн тонн щорічних алюмінієвих потужностей. Середньомісячні оптові ціни на електроенергію досягли піку в серпні минулого року, у деяких випадках встановившись у 10 разів вище, ніж були двома роками раніше.

Ціни в Німеччині сягнули майже 470 євро/МВт-год у серпні минулого року з 47 євро/МВт-год у березні 2021 року, згідно з даними ринкової та споживчої платформи даних Statista. Французькі ціни підскочили до 493 євро/МВт-год з 50 євро/МВт-год за той же період, а ціни в Італії досягли 543 євро/МВт-год з 60 євро/МВт-год.

Але ціни на електроенергію значно впали у вересні та жовтні, а потім знову в січні. Ціни в Німеччині впали на 71,1 відсотка від серпневого піку до 136 євро/МВт-год у січні, у Франції – на 73,2 відсотка, а в Італії – на 67 відсотків.

Французька компанія Aluminium Dunkerque, яка керує одним із найбільших алюмінієвих заводів у Європі, почала відновлювати задіяні потужності в січні, що змусило деяких учасників ринку передбачити, що інші виробники вчинять те ж саме на тлі більш сприятливого енергетичного ринку. Нідерландські ф’ючерси на природний газ TTF впали нижче 50 євро/МВт-год у лютому, найнижчого рівня з серпня 2021 року з історичного максимуму в 345 євро/МВт-год у серпні минулого року.

Але скорочення виробництва алюмінію продовжується в інших країнах Європи, лише цього місяця було оголошено ще два таких оголошення. Німецький виробник алюмінію Speira повністю згорне свій плавильний завод Rheinwerk у Нойсі через високі витрати на електроенергію, а словенський виробник Talum заявив, що зупинить роботу свого плавильного заводу. Маржа виробника все ще недостатня, навіть за умов падіння цін на електроенергію.

Ціни на електроенергію в Європі залишаються майже втричі вищими, ніж були два роки тому. Ціни на алюміній не відновилися настільки, щоб врятувати маржу виробника, або навіть не відновилися взагалі. Ціни на алюміній на Лондонській біржі металів досягли піку понад 3950 доларів США за тонну в березні минулого року після вторгнення Росії в Україну в лютому. Але у вересні ціни впали до найнижчого рівня трохи більше 2100 дол. США за тонну, а після короткого відновлення впали майже на 15 відсотків цього року з січневих максимумів близько 2 660 дол. США за тонну.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢