У січні 73% підприємств тимчасово призупиняли роботу через нестачу електрики

Новини ТЕК
У січні 73% підприємств тимчасово призупиняли роботу через нестачу електрики

У січні 73% підприємств тимчасово призупиняли роботу через вимкнення електропостачання. У середньому через відсутність світла вони втратили 15% робочого часу.

Про це свідчать дані десятого щомісячного опитування підприємств від Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, передає Укрінформ.

“У середньому через вимкнення електроенергії підприємства втратили 15% загального обсягу робочого часу за січень, що є кращим показником порівняно з попередніми місяцями. З одного боку, бізнес адаптувався до роботи в умовах вимкнень, а з іншого боку, покращилася ситуація з енергопостачанням. Однак ситуація відрізняється залежно від розміру бізнесу, галузі та регіону”, – наголошують експерти.

Зазначається, що у січні 73% підприємств тимчасово призупиняли роботу через вимкнення електропостачання, у грудні цей показник становив 89%, а в листопаді – 82%. З огляду на це, зросла частка підприємств, у яких не було вимкнень світла – із 5% у грудні до 14% у січні.

Також до 14% збільшилась кількість підприємств, які працювали весь час (6% у грудні). Не працювали 1-10% робочого часу 38% підприємств (30% у грудні), а 11-25% часу – 23% підприємств (було 30%). Більш ніж половина робочого часу (51-100%) не працювали лише 5% (11% у грудні).

Галузі, які традиційно демонструють стійкість під час війни, також найкраще впоралися з вимкненнями світла. Зокрема, у харчовій галузі вимкнень не було у 27% підприємств, а ще 12% підприємств галузі працювали навіть за відсутності електроенергії.

У легкій промисловості не було вимкнень у 7% підприємств, а не припиняли роботу – 17%. Водночас відсутні підприємства без вимкнень у деревообробці, виробництві будівельних матеріалів та поліграфічній галузі.

На короткий період часу припиняв роботу 51% підприємств легкої промисловості, 50% – хімічної та 42% – виробництва будівельних матеріалів.

Ситуація значно покращилася в усіх галузях, стверджують експерти.

Серед виробників будматеріалів середні втрати робочого часу становлять 25% у січні (26% у грудні). Відносно високі втрати залишаються також у деревообробці (18%), металургії (17%) та машинобудуванні (16%). Водночас майже зрівнявся рівень втрат серед підприємств харчової галузі (12%), легкої промисловості (12%), хімічної промисловості (13%) та поліграфії (13%).

Новини

25 Квітня 2024

На півдні Україні окупанти пошкодили обладнання вітрової станції

BHP Group запропонувала купити Anglo American за 38,8 млрд дол

Бразилія запроваджує квоти на імпорт 11 видів сталевої продукції

Україна отримає €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

Данія може інвестувати у портову інфраструктуру України

Три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

ВСІ НОВИНИ ⇢