Українці менш песимістично оцінюють економічну ситуацію в країні

Економіка Новини
Українці менш песимістично оцінюють економічну ситуацію в країні

Українці в лютому-березні 2023 року стали менш песимістично оцінювати економічну ситуацію в країні навіть у порівнянні з довоєнним періодом: зараз її оцінюють як “дуже погану” або “досить погану” 55%, тоді як за вісім місяців до повномасштабного вторгнення Росії в Україні таких було 60%, а у вересні-жовтні 2022 року – майже 65%.

Як свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Центром імені Разумкова з 22 лютого до 1 березня 2023 року, рівень добробуту власної сім’ї, як правило, громадянами оцінюється краще, ніж економічна ситуація у країні, передає Інтерфакс-Україна.

За даними опитування, проведеного у лютому-березні 2023 року, так само, як і оцінка економічної ситуації в країні, оцінка добробуту сім’ї дещо покращилася і стала близькою до показників, які були зафіксовані у травні 2021 року: 35% оцінювали його як “дуже” або “досить” погане, 50% – як “не погане і не хороше”, 12% – як “хороше” або “дуже хороше”. Це, на думку експертів Центру, може свідчити про певну адаптацію громадян до ситуації, породженої війною.

У довоєнний час (у травні 2021 року) громадяни не надто вірили у швидкі зміни в економічній сфері. Найчастіше в найближчі після опитування місяці громадяни очікували на погіршення ситуації. Однак найбільш поширена була думка, що ситуація за три місяці суттєво не зміниться (відповідно 56% та 57% не очікували змін у цих сферах).

У вересні-жовтні 2022 року значно зросла частка тих, хто очікував на погіршення стану справ в економіці країни – до 35%. Проте, за даними опитування, в лютому-березні 2023 року зросла частка тих, хто очікує на поліпшення ситуації (до 13%), і тих, хто вважає, що вона не зміниться (до 45%).

Після початку широкомасштабних військових дій суттєво покращилися економічні очікування у середньостроковій (2-3 роки) перспективі. Так, частка тих, хто очікував, що економічне становище країни у найближчі 2-3 роки покращиться, у вересні-жовтні 2022 року зросла з 30% до 43% порівняно з травнем 2021 року, а у лютому-березні 2023 року – до 52 %.

Така сама тенденція спостерігається і в очікуванні змін у добробуті сім’ї. Частка тих, хто очікував, що добробут його сім’ї протягом найближчих 2-3 років покращиться, у вересні-жовтні 2022 року порівняно з травнем 2021 року зріс з 29% до 41%, а в лютому-березні 2023 року – до 49,5 %.

Незважаючи на певну психологічну адаптацію до змін в економічній ситуації, що відбуваються під час війни, 21% опитаних зазначають, що доходи їхньої сім’ї після 24 лютого 2022 року значно зменшилися, 32% – що доходи дещо зменшилися. Лише 1% стверджує, що прибутки зросли.

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступінчастою вибіркою із застосуванням випадкового відбору. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Структура вибірки відповідає демографічній структурі дорослого населення.

Новини

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

ВСІ НОВИНИ ⇢