Видобуток вугілля на держшахтах за два роки впав більш ніж удвічі – Центренерго 

Економіка Новини ТЕК
Видобуток вугілля на держшахтах за два роки впав більш ніж удвічі – Центренерго 

Видобуток вугілля на державних шахтах за 2020-2022 роки впав більш ніж удвічі, а ціна вугілля при цьому зросла в чотири рази.

“За нашими даними видобуток вугілля за останні кілька років на шахтах державної форми власності суттєво зменшився. Так за період 2020-2022 років він впав більше ніж у два рази й зараз складає близько 2 млн тонн на рік, а ціна вугілля при цьому навпаки зросла в чотири рази – з 1800 до 4230 грн за тонну без ПДВ та транспортування”, – повідомив генеральний директор ПАТ “Центренерго” Володимир Єгоров в інтерв’ю delo.ua.

За ловами Єгорова, остання пропозиція, котра надійшла від постачальника в лютому 2023 року – це підвищення ціни на вугільну продукцію ресурсу державних вуглевидобувних підприємств до 5030 грн за тонну. 

При цьому ціна альтернативних українських постачальників не надто відрізняється від пропозицій ДП “Укрвугілля”, яке нині є основним постачальником “Центренерго”, а ціна вугілля з Європи з доставкою на сьогодні становить близько $180 (близько 6,6 тис. грн).

“Ми зараз ведемо з ними досить напружені переговори щодо неможливості цього підвищення в умовах обмежень цін (так званих прайс-кепів) на ринках електричної енергії та що така ціна на вугілля не покриває собівартості виробництва електричної енергії енергоблоками ТЕС “Центренерго” й відповідно призведе до значних збитків компанії”, – зазначив він.

За оцінкою Єгорова, наразі в умовах обмежених складських запасів та за рахунок поточного видобутку держшахт можна покрити менше 50% загальних потреб “Центренерго”, тому компанія може знову перейти на спалювання природного газу як основного виду палива, яке “Нафтогаз України” за рішенням Кабінету міністрів має постачати за пільговою ціною 9,125 тис. грн за тисячу кубометрів упродовж січня-квітня 2023 року.

“Ми рахували та дійшли до висновку, що економічно обґрунтована ціна газу для покриття собівартості виробництва електричної енергії для ТЕС “Центренерго” складає 7 200 грн. за тисячу кубометрів без транспортування, розподілу та ПДВ”, – сказав Єгоров.

За даними Міненерго, у 2020 році видобуток рядового вугілля держшахтами склав 5,2 млн тонн, у 2021 – 5,6 тис. тонн. Дані про видобуток у 2022 році міністерство не оприлюднило.

“Центренерго” експлуатує 23 блоки (18 – пилокутні та п’ять – газомазутні) на Вуглегірській, Зміївській та Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7660 МВт. Державі належить 78,3% акцій товариства.

Новини

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

Вступ України обійдеться Євросоюзу у кругленьку суму – Deutsche Welle

Підвищення акцизу на пальне стане ударом для всіх українців

Австрійська влада застерігає Raiffeisen bank від угоди з Дерипаскою – Reuters

У квітні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності

Україна вийшла на довоєнні показники експорту – Свириденко

Samarco, Vale та BHP запропонували сплатити 25 млрд дол штрафу за прорив дамби в 2015 році

Acciaierie d’Italia планує у майбутньому виробляти 6 млн тонн сталі на рік

Сенат США підтримав заборону на імпорт російського урану

Ціна на залізну руду в поточному році перевищить $100/тонна

ВВП у ЄС зріс на 0,3% 

Держбюджет у квітні отримав майже 154 млрд грн податків 

В Yasno жаліються, що кияни не сплачують рахунки за електрику

ВСІ НОВИНИ ⇢