Власники Велта побудують завод у США, а не в Україні

Економіка Металургія Новини
Власники Велта побудують завод у США, а не в Україні

Група компаній “Велта” з активами з видобутку титановмісних руд у Новомиргороді (Кіровоградська обл.) прийняла рішення через війну побудувати завод з випуску титанових виробів за власною інноваційною технологією в США замість України та ОАЕ. Як повідомив президент компанії Андрій Бродський у Facebook у неділю, вже більше двох тижнів, як він повернувся з відрядження до Вашингтона.

“Перед початком повномасштабної війни ми, Велта, починали будувати пілотний завод із виготовлення титанових виробів за нашою власною технологією. Ми отримали в оренду промислове приміщення в Новомосковську, почали ремонтно-будівельні роботи та купівлю обладнання. Ми також отримали в довгострокову оренду, поруч із нашим ГЗК, у Новомиргороді Кіровоградської області, територію колишньої шахти, і почали проєктування вже великого підприємства. Це має бути новий український промисловий гігант. Усе зупинила війна”, – констатував СЕО.

За його словами, поруч із майбутнім підприємством “прилетіли дві російські ракети, прямо над нашим ГЗК наші ППО збили ще одну, була загроза швидкого прориву фронту”.

Щоб “не дарувати високотехнологічні напрацювання ворогу”, ухвалили рішення створювати перше підприємство з переробки титанової сировини за кордоном України. “Це було вимушене і дуже нелегке рішення”, – сказав співзасновник “Велти”.

При цьому він зазначив, що у компанії були дуже потужні напрацювання щодо будівництва підприємства в ОАЕ.

Але ОАЕ зайняли незрозумілу позицію по відношенню до України, “там створили свій майже хаб кадировці і просто втікачі росіяни, і я перестав вважати Дубай або Абу-Дабі привабливою гаванню”, сказав Бродський. Він зазначив також, що довелося переформатувати плани щодо виробів із титану: “Я і зараз дуже хочу виробляти суто цивільну продукцію. І ми так і будемо робити. Мабуть, пізніше… Зараз ринок говорить зовсім інші речі. Світ із початком повномасштабної війни в Україні повністю змінився”.

За словами Бродського, було вирішено будувати підприємство в США, які є основним і надійним союзником України в боротьбі з російськими загарбниками і до того ж провідним лідером у технологіях і виробництві зброї.

ТОВ “ВКФ Велта” зареєстровано у квітні 2000 року. Основною діяльністю є видобуток і виробництво ільменітового концентрату.

ТОВ “Велта Холдинг” належить 100% ТОВ “ВКФ “Велта”. Кінцевими бенефіціарами є три фізособи: Андрій Бродський (60%), Вадим Москаленко (20%) і Віталій Малахов (20%).

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢